Възможно ли е Мартин Трифонов за получи доживотна присъда за убийството на Кристин?

5327
Възможно ли е Мартин Трифонов за получи доживотна присъда за убийството на Кристин?
Снимка: iStock/Guliver

"Никой не може да не изпълни един текст на закона. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията - то се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г. Нашият живот е съпътстван от много тежки престъпления. България се превърна от държавата на розите в държавата на вампира. Имаме прекалено много жестоки убийства и хората с основание казват, че те трябва да се спрат. Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор. Трябва да бъдат спрени тези хора, защото не могат да бъдат превъзпитани. В Германия, Франция и Англия има доживотни присъди, въпреки че препоръчват да не се използват. Когато един човек е обладан от силите на злото се вижда колко е опасен по делата му. Един ужасяващ престъпник като Момата заяви, че ако знаеше, че ще получи доживотна присъда е нямало да извърши престъпленията си. Това трябва да е достатъчно, за да не се използва съкратеното съдебно производство." Това каза адвокат Марин Марковски в коментар да протестите на хората, които искат доживотна присъда за убиеца на малката Кристин в с. Сотиря в интервю за bTV.

"Има европейски принцип – равенство на оръжията – каквото има прокуратурата, такова да притежава и защитата. В момента съдебните ни процеси са инквизационни. Прокуратурата няма функция да решава делата и да казва кой ще остане завинаги в затвора и кой не", коментира още той по повод предложението за повече правомощия на прокурорите.

Експерти: Убийството в Сотиря можеше да бъде предотвратено

"Проблемът е, че всички извършители са имали много сериозно криминално досие преди това. Лежали са в затвора, спомнете си Нови Искър." ...

"Законодателят трябва да забрани съкратеното съдебно производство за определен кръг от категория от престъпления. Прокуратурата е страна по делото", заяви бившият градски прокурор адв. Николай Кокинов. 

Той допълни, че законът е такъв какъвто е:

"Ако се премахне съкратеното съдебно производство по-добре ли ще е близките на жертвите да слушат за страданието им в продължение на няколко години", попита бившият прокурор.

От своя страна адв. Марковски заяви, че един процес трябва да бъде бърз, справедлив и да се доближава до истината.

"Безспорно е, че прокуратурата няма място в защитната линия, законодателят е този, който трябва да каже ще има ли или не облекчения, без да залита на ляво и на дясно", каза още Кокинов и добави, че не приема искането за повече правомощия за прокуратурата.

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста. Това реши съдът в Сливен, след като Окръжната прокуратура поиска задържането му под страж...

Какво е предложението на прокуратурата?

Предложението ми е всъщност това съкратено съдебно следствие да се провежда след като се вземе позицията на прокурора. В момента законът е предвидил всяко лице, предадено на съд с внесен обвинителен акт, ако прецени, би могло да направи самопризнания, и да признае всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, и да се съгласи. И да не се събират обстоятелства за тези доказателства, предлага говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Ако самопризнанието се подкрепя изцяло от доказателствения материал, тоест колкото по-качествено си свърши работата един прокурор и събере всички необходими доказателства, толкова повече облекчаваме правното положение на осъденото лице. Защото съдът е длъжен да проведе съкратено съдебно следствие и след като определи наказанието, задължително по силата на наказателния кодекс трябва да го намали с 1/3", обясни още тя.

Съдът отправя запитване какво е становището на прокурора, но в становището на прокурора, той каквото и да заяви няма каквото и да е правно значение.

На въпрос, ако се тръгне от случая с Мартин Трифонов, ако той се признае за виновен в съда, това гарантира ли му съкратено производство, отговорът е:

Изнесено съдебно заседание на съда в болницата в Сливен

Днес в болницата ще има изнесено съдебно заседание, на което прокуратурата ще поиска за Мартин Трифонов постоянна мярка „Задържа...

"Да, гарантира му, защото съдът няма друга правна възможност, просто такава не му е предоставена. Няма да получи наказанието доживотен затвор, защото в Наказателния кодекс е посочено, че дори това да е най-справедливото наказание, съдът е длъжен да го замени с наказание лишаване от свобода от 20 до 30 години. Тоест максимумът който би получил Мартин е 30 години. И в конкретния случай, за който напоследък всички говорим, може би шансът на едно справедливо наказание, което би наложил съдът е във възможността прокурорът да изразява позиция.

Ще можем да изразяваме становища, че въпреки направеното самопризнание, въпреки направената на практика оценка на качеството на извършения прокурорски труд, без съкратено съдебно следствие, ще постигнем по справедлива присъда", допълни още Арнаудова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com