Задочно: 9 години затвор за турчин, убил двама мотористи на пътя при Драгоман

3295
Задочно: 9 години затвор за турчин, убил двама мотористи на пътя при Драгоман
Снимка: Петя Бързилска/Actualno.com

Делото срещу турския гражданин за катастрофа, при която загина семейство мотористи, приключи на втора инстанция. Съдът намали първоначално произнесената присъда, предаде БГНЕС.

Състав на Софийския апелативен съд (САС) се е произнесъл с решение по наказателното производство спрямо подсъдимия турски гражданин Фарук Бекташ, обвинен от Окръжна прокуратура – София за извършено от него престъпление – предизвикано пътно-транспортно произшествие, при което загинали двама съпрузи.

Германските власти отказали екстрадиция на Фарук Бекташ

Издали сме червена бюлетина, той е в Германия и германските власти са отказали неговата екстрадиция. Това каза министър на вътрешните р...

Наказателното производство по отношение на подсъдимия Ф.Б. се е задочно, защото той се е укрил от българското правосъдие. Припомняме, че той беше задържан под "домашен арест", а МВР се оправда, че нямало задължение да го "охранява денонощно". Заради мярката "домашен арест", имаше протест на мотористи срещу съдия Недялка Николова. По-късно се оказа, че съдийката се е занимавала и с друг емблематичен случай - "Бююк".

САС е изменил осъдителната присъда спрямо подсъдимия, като наложеното му наказание "лишаване от свобода" при първоначален строг лежим на изтърпяване е намалено от 10 години на 9 години. Намален е и размерът на предявените граждански искове от 400 000 лева на 300 000 лева.

В решението си съдът посочва факта, че подсъдимият Б. към момента на приключване на съдебното следствие е в напреднала възраст - 64 години. Не са събрани и отрицателни характеристични данни за него. Санкцията от 9 години "лишаване от свобода", т.е. в средния размер на предвиденото за конкретното престъпление наказание, ще изпълни целите на закона, без да представлява неоправдана снизходителност спрямо дееца и извършената от него престъпна проява. Това наказание, ведно с допълнителния период на лишаване от правоуправление на МПС за срок от дванадесет години, съдът е намерил за справедливо.

Фактите според съда

МВР: Фарук Бекташ най-вероятно се намира в Германия

МВР разполага с данни, че причинителят на тежката катастрофа край Драгоман Фарук Бекташ най-вероятно се намира в Германия и по този пов...

Около 5 ч. сутринта на 24.07.2016 г. подсъдимият Ф.Б. влязъл на територията на България през ГКПП Калотина с личния си автомобил "Мерцедес". В колата, на предната дясна седалка била съпругата чу. В района на с. Драгоман мъжът управлявал със скорост 135 км/ч., при максимално допустима в този участък 60 км/ч. Колата била с включени светлини, видимостта била нормална, а пътната настилка суха. В същото време в обратна посока се движел мотоциклет "Триумф Рокет", със скорост от около 50 км/ч., управляван от Б.Б. и с пътник Т.Б. (негова съпруга).

В района на мостово съоръжение автомобилът, управляван от Б., предприел забранена маневра изпреварване на два автомобила пред него и навлязъл в насрещната лента за движение.

Достигайки първия автомобил, съпругата на подсъдимия видяла срещу тях светлините на един фар и му казала да внимава. Ф.Б. не реагирал, поради което с челната част на автомобила ударил предното колело на мотоциклета, което се откъснало от рамата и било отхвърлено под оградата на моста. Вследствие на това телата на двамата мотоциклетисти паднали на пътното платно. Автомобилът на подсъдимия разкъсал стоманената предпазна ограда на пътя, спуснал се по ската встрани и се установил в двора на къща в близост.

Свидетели на случилото се подали сигнал на тел. 112. Пристигналият на място екип на Спешна помощ констатирал смъртта на Б.Б. и Т.Б.

Съдийката, навлякла си гнева на мотористите ни, е рекордьор по забавени дела

Съдия Недялка Николова, която пусна под домашен арест турския гражданин Фарук Бекташ, след като той прегази мъж и жена, тръгнали на мот...

Решението на въззивния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд в законоустановения срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com