Задържаният служител на ГДБОП предал на Русия секретни документи, засегнати са държави от ЕС

7125
Задържаният служител на ГДБОП предал на Русия секретни документи, засегнати са държави от ЕС
Снимка: БГНЕС

Задържаният на 5 февруари служител на ГДБОП, който е обвинен в шпионаж в полза на Русия, е предал на Москва класифицирани документи. Те не представляват голяма част от цялата информация, която е дал на руските разузнавателни служби - повечето от файловете са некласифицирани, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев от Софийска градска прокуратура.

Той заяви, че служителят е имал достъп до секретна информация, но рядко е достъпвал до такава при служебните си задължения. Имал е достъп, касаещ партньорството на ГДБОП с чужди служби и структури. Пращал е на Руската федерация данни, които е получил от другаде - не при упражняване на служебните си задължения.

От доста време от прокуратурата работят по случая в координация с ДАНС и ГДБОП - още от средата на 2023 година, стана ясно от брифинг на държавното обвинение на 6 февруари.

Още: Главният секретар на МВР потвърди: Служител на ГДБОП е задържан за шпионаж в полза на Русия

Кой е задържаният?

Служителят е на 57 години, в системата на МВР е от 1993 и е бил на мисия в Косово в началото на века. Награждаван е няколко пъти от ръководители на Министерство на вътрешните работи. Има обаче и порицание - едно от най-тежките дисциплинарни наказания.

Все още е служител на ГДБОП, в сектор "Международно сътрудничество и проекти". Секторът не се занимава пряко с оперативни разработки, но има достъп до обмен с партньорски служби.

"Изнасяна е чувствителна служебна информация. Тя е достигнала до представители на руските разузнавателни служби. Използвани са различни способи за предаване на информацията. Доказателствата сочат, че дейността на обвиняемия не е станала причина да се попречи на разработки на спецслужбите или на чужди служби", уточни Кънев и каза, че няма събрани данни, че мъжът от ГДБОП е получавал пари в замяна на информация от руските служби.

Още: Живко Коцев: Днес ще стане ясно дали ще има още задържани за шпионаж

Снимка: iStock

Засегнати са няколко държави от ЕС

Мъжът е обвинен по чл. 105, ал. 1 от НК. През продължителен период от време е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на специалната разузнавателна служба на Руската федерация. Предоставял е както изготвяна от българските служби и агенции информация, така и информация, постъпвала у нас от партньорски агенции и организации от ЕС. "Засегнати са няколко държави и структури от ЕС", уточни Кънев.

Извършени са обиски, приобщени са определени веществени доказателства. Всички действия са извършени след разрешение от съда. "Служителят е задържан за 72 часа, продължаваме интензивно да събираме доказателства, разпитваме свидетели, както и той ще бъде разпитан. Възможно най-скоро ще бъде внесено в Софийски градски съд искане за мярка за неотклонение, когато получим всички необходими доказателства и книжа", посочи наблюдаващият прокурор.

Още: Каква информация е изнасяна от спецслужбите: Коментира бившият кореспондент на БНТ в Москва

Замесен е служител на ДАНС

От ДАНС отрекоха да има сигнал, подаден от чужди служби за този служител на ГДБОП. Вчера, след ареста му, стана ясно, че и Държавна агенция "Национална сигурност" разследва шпионаж в редиците си.

Още: След ареста на служител в ГДБОП: Разследват шпионаж и в ДАНС

Установен е служител на ДАНС, засечен в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. "Изяснява се характерът на комуникацията му с обекта на разработката, цялата информация е предоставена на прокуратурата. В какво качество ще бъде превлечен в производството, ще е обект на бъдеща преценка. Сега са взети мерки, ограничаващи достъпа му", увериха от ДАНС.

Служителят на ДАНС е разпитан като свидетел. Няма доказателства, които да сочат, че е общувал пряко с руските служби.

"Предприели сме необходимите действия да лимитираме достъпа на всяко едно от лицата, които сме установили. Не сме допуснали компрометиране на разработки, дискредитиране на международни операции, в които службите ни за сигурност участват", твърдят от държавната агенция.

Още: Още два оръжейни завода под опеката на ДАНС, единият е на Емилиян Гебрев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com