Зам.-министър на правосъдието: Една журналистка съчини историята с чистачката и упорито я повтаряте

22904
Зам.-министър на правосъдието: Една журналистка съчини историята с чистачката и упорито я повтаряте
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

"Много съжалявам, че една конкретна журналистка съчини тази история с чистачката и вие полагате упорити усилия да поддържате в общественото мнение това внушение", заяви зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов пред журналисти в Пампорово.

Днес пред хотел "Снежанка" в курортния комплекс с демонстрации бе отбелязана 15-годишнината от създаването на Главна дирекция "Охрана".

Надзирателите и служителите на "Съдебна охрана" готвят протест пред европейски гости

Недоволството в затворите расте. Протестите продължават с нова сила. Това заявяват от Синдиката на служителите на затворите. Протестит...

Проданов каза, че медиите създават превратно впечатление у хората за състоянието на затворническата администрация.

"Тази чистачка беше един третостепенен детайл в бягството на лишения от свобода Пелов от Софийския затвор. Там по този случай беше извършена проверка. Бяха установени виновните лица и те понесоха своята персонална отговорност. В момента работим по усъвършенстване на законодателството, специално по Закона за изпълнение на наказанията и подзаконовата нормативна база. Също така предприемаме и други фактически действия, които да създадат в по-голяма степен гаранция, че подобни истории няма да се повтарят. И ако медиите ни оказват съдействие в това отношение, аз лично бих бил много благодарен", посочи зам.-министърът.

Заради зрелищните демонстрации в Пампорово се събра много публика. Охранителите показаха техники за обезвреждане на опасни затворници, психично болни, при нападение на висш магистрат и други рискови ситуации.

Като приключиха демонстрациите Проданов каза, че от качествата на наличния състав ние едва ли имаме основание да се оплакваме.

"Това са едни високо професионално подготвени и мотивирани млади жени и мъже, които изпълняват с чест възложените им задачи. Проблемът е в това, че ние имаме недостиг от няколкостотин души, които са ни необходими най-вече с оглед на това, че в страната има съдебни сгради, които или не се охраняват въобще, или се охраняват с недостатъчно жива сила“, подчерта Проданов.

"Съдебна охрана": Борисов като дава 100 млн. лева на полицаите, има и за нас

Втори протест на служителите на "Съдебна охрана" се проведе по обяд днес (20 февруари) пред сградата на Съдебната палата в Благоевград....

Той се надява, че в рамките на следващия бюджет ще бъде намерена възможност поне частично да бъде увеличен щатният състав на Главна дирекция "Охрана".

"Към момента в страната се охраняват 187 сгради и обекти на съдебната власт от близо 600 служители", съобщи главен комисар Георги Жеков - шеф на ГД "Охрана".

"Обществеността не трябва да забравя, че в основата на знакови, високорискови дела срещу организираната престъпност, като "Наглите", "Килърите", "Чуковете", групата на Златомир Иванов/Баретата/ и др. стои организацията на дирекцията, че нашите ангажименти по обезпечаването на подобни процеси траят години, изискват огромен човешки и финансов ресурс и изтощават неимоверно служителите", каза Жеков.

Откак съществува дирекцията до днес тя е работила по изпълнението на над 150 000 определения и разпореждания за принудително довеждания на лица, от които реално доведени до органите на съдебната власт са около 70% или над 105 000 свидетели и подсъдими. Конвоирала е от едни затвори в други над 1 200 000 лишени от свобода, като ежедневно извършва организация или конвой на около 270 лица. Годишният пробег на осигуряващите тази дейност специализирани автомобили е близо 3 500 000 км.

"През този период в местата за лишаване от свобода са приведени над 43 000 лица с влязла в сила присъда, което представлява около 82% от възложените за изпълнение присъди. В този процент не са включени издирените и приети от МВР и от чужди държави задържани лица. Заедно с тях процентът е над 90", посочи Желев .

България да реши от какви затвори има нужда, призова зам.-министър

България трябва да реши от какви затвори има нужда - дали такива, в които затворниците са в изолация, или от открит тип, при който те с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com