Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит

3446
Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит
Снимка: iStock/Guliver

Замесник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и четирима висши служители от дирекция “Управление на водите” в министерството ще бъдат привикани на разпит в понеделник по делото за водната криза в Перник, съобщава 24 часа. Някои от тях трябва да се явят в националното следствие, а останалите - в специализираната прокуратура на столичната ул. “Черковна”. От 20 декември м.г., когато бе образувано делото за водата, досега разпитите са над 50. Част от свидетелите са виквани по 2 пъти за допълнителни въпроси и изчистване на противоречия. Ако се наложи, ще се стигне и до очни ставки, каза пред “24 часа” висш магистрат.

Очаква се още в началото на седмицата да стане ясно кои ще са другите обвиняеми по делото наред с министъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан на 9 януари след претърсвания в кабинета и дома му. В събота съдия Цветан Колев го остави в ареста с мотива, че има опасност на свобода да повлияее на свидетели, включително и на свои бивши подчинени. Димов ще е в килията до четвъртък, когато за свободата му окончателно ще се произнесе апелативният спецсъд.

Водната криза в Перник не е прецедент, Омуртаг на воден режим вече над 30 години

Жителите на Омуртаг вече 30 години са на воден режим, при това много по-строг, отколкото в Перник, съобщава Нова телевизия. Дневният р...

Министърът подаде оставка от ареста, а прокуратурата го обвини в умишлена безстопанственост, довела до безводието в Перник. Разследващите твърдят, че Димов е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от “Стомана индъстри” и 80 хил. кубични метра от “Топлофикация Перник” въпреки че всеки месец бил уведомяван, че водата в яз. “Студена” спада. Това е довело до намаляване на нивото на язовира със 7 млн. куб. метра при капацитет 22 млн. куб. метра.

Според запознати с казуса заместникът на Димов - Красимир Живков, ще бъде разпитван за част от документацията в министерството. Неговият подпис стоял под писма за “Студена” и други язовири в страната, но не и под графиците и разрешенията за водоползване с изключение на едно изменение, стана ясно преди ден в спецсъда.

55-годишният Красимир Живков е един от тримата заместници на министъра на околната среда. Той е бивш областен управител на Софийска област. От 1999 до 2003 г. е бил зам.-кмет на Правец, а до 2009 г. - кмет на града. Завършил е стопанската академия в Свищов. Ръководил е проекти за изграждане и развитие на ВиК инфраструктура, управление на отпадъците и изграждане на екопътеки в община Правец.

Да свидетелства по делото, ще бъде извикана и началничката на дирекцията за управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова, заместничката ѝ Мая Дряновска и още 2 служителки. 10 управители на търговски дружества на територията на т.нар. парк Стомана-Перник вече заявили пред следователите, че са купували промишлена вода от “Стомана индъстри”.

Очаква се прокуратурата да поиска задържане под стража за Нено Димов

Очаква се прокуратурата да поиска от Специализирания наказателен съд постоянна мярка "задържане под стража" за бившия вече министър на ...

Има възможност на разпитите на новите свидетели да присъстват адвокати само в случай че някой от тях се притеснява, че при отговор на въпрос може да уличи себе си в престъпление.

Засега не е планиран разпит на регионалния министър Петя Аврамова, тъй като според доказателствата по делото до момента ремонтът на яз. “Студена” няма отношение към изразходването на водата и пресушаването му. Ако има проблеми с финансовите ресурси - например нещо е платено по-скъпо, това ще бъде разследвано, но вероятно в отделно дело, каза магистрат. Той допълни, че ще се провери всичко, поради което се проучват документите и от МРРБ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com