X
 
 

Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит

2032 2
Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит
Снимка: iStock/Guliver
Замесник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и четирима висши служители от дирекция “Управление на водите” в министерството ще бъдат привикани на разпит в понеделник по делото за водната криза в Перник, съобщава 24 часа. Някои от тях трябва да се явят в националното следствие, а останалите - в специализираната прокуратура на столичната ул. “Черковна”. От 20 декември м.г., когато бе образувано делото за водата, досега разпитите са над 50. Част от свидетелите са виквани по 2 пъти за допълнителни въпроси и изчистване на противоречия. Ако се наложи, ще се стигне и до очни ставки, каза пред “24 часа” висш магистрат.

Очаква се още в началото на седмицата да стане ясно кои ще са другите обвиняеми по делото наред с министъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан на 9 януари след претърсвания в кабинета и дома му. В събота съдия Цветан Колев го остави в ареста с мотива, че има опасност на свобода да повлияее на свидетели, включително и на свои бивши подчинени. Димов ще е в килията до четвъртък, когато за свободата му окончателно ще се произнесе апелативният спецсъд.

Водната криза в Перник не е прецедент, Омуртаг на воден режим вече над 30 години

Жителите на Омуртаг вече 30 години са на воден режим, при това много по-строг, отколкото в Перник, съобщава Нова телевизия. Дневният р...

Министърът подаде оставка от ареста, а прокуратурата го обвини в умишлена безстопанственост, довела до безводието в Перник. Разследващите твърдят, че Димов е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от “Стомана индъстри” и 80 хил. кубични метра от “Топлофикация Перник” въпреки че всеки месец бил уведомяван, че водата в яз. “Студена” спада. Това е довело до намаляване на нивото на язовира със 7 млн. куб. метра при капацитет 22 млн. куб. метра.

Според запознати с казуса заместникът на Димов - Красимир Живков, ще бъде разпитван за част от документацията в министерството. Неговият подпис стоял под писма за “Студена” и други язовири в страната, но не и под графиците и разрешенията за водоползване с изключение на едно изменение, стана ясно преди ден в спецсъда.

55-годишният Красимир Живков е един от тримата заместници на министъра на околната среда. Той е бивш областен управител на Софийска област. От 1999 до 2003 г. е бил зам.-кмет на Правец, а до 2009 г. - кмет на града. Завършил е стопанската академия в Свищов. Ръководил е проекти за изграждане и развитие на ВиК инфраструктура, управление на отпадъците и изграждане на екопътеки в община Правец.

Да свидетелства по делото, ще бъде извикана и началничката на дирекцията за управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова, заместничката ѝ Мая Дряновска и още 2 служителки. 10 управители на търговски дружества на територията на т.нар. парк Стомана-Перник вече заявили пред следователите, че са купували промишлена вода от “Стомана индъстри”.

Очаква се прокуратурата да поиска задържане под стража за Нено Димов

Очаква се прокуратурата да поиска от Специализирания наказателен съд постоянна мярка "задържане под стража" за бившия вече министър на ...

Има възможност на разпитите на новите свидетели да присъстват адвокати само в случай че някой от тях се притеснява, че при отговор на въпрос може да уличи себе си в престъпление.

Засега не е планиран разпит на регионалния министър Петя Аврамова, тъй като според доказателствата по делото до момента ремонтът на яз. “Студена” няма отношение към изразходването на водата и пресушаването му. Ако има проблеми с финансовите ресурси - например нещо е платено по-скъпо, това ще бъде разследвано, но вероятно в отделно дело, каза магистрат. Той допълни, че ще се провери всичко, поради което се проучват документите и от МРРБ.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • БББ 2 БББ преди 1 седмица Профил на трол?
    Тоя е престъпник и обслужва интересите на Валентин Златев, ако прокуратурата се разрови доста интересни неща ще открие.
  • Радко Михайлов 1 Радко Михайлов преди 1 седмица Профил на трол?
    Да демонстрираш нагло и безпардонно некадърност, необразованост и арогантно да нарушаваш писаните и неписани Закони криейки се зад комунистическта шашмалогия "поемане на политическа отговорност" (т.е. пълна безотговорност) за 2-3 години (като Нено Димов) било "политическо УБИЙСТВО"?! Тогава вършенето с десетилетия, че дори още по-нагло и по-ароганто, абсолютно същите деяния под крилото на партийни виж още ›› те служби за сигурност от свръх-наедрелия на държавната кьор-софра партиен бос на Нено Димов - а именно албиносния ДС-Ванче кара-Праси с тераси, трябва да е РЕАЛЕН ГЕНОЦИД над гражданите и данъкопладците на България?! Ако Борисов е поне малко умен ще НАБУТА (ако трбява със сила) ДС-Ванче караПараси с тераси да стане И екологичен министър (като вице премиер по сигурност и отбрана, военен министър и екологичен министър на три заплати, комисионни и рушвети), защото по Закон въздухът, водата и отпадъците са ПЪРВОСТЕНЕННИ ОБЕКТИ за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, пък и защото е партиен бос на Нено Димов и зам-ът му Коко Кънчев - отговарящ за отпадъците! И ДС-Ванче караПраси с тераси да не се ИЗСУЛВА и разни "калинки"-бушони да му "опират пешкира", а той да забогатява незаконно и да наедрява до нечовешки размери! С патриотарставащите нови министри-"калинки" Веселинов, Кънчев, Сиди, ..... (кадровия избор от БКП-катуна ДС-МВРо е крайно ограниен!), скандалите и безобразията на Нено Димов ще са като бебешка игра! Пък и според самия караПраси да тласкаш едни партийно-ченгесарски "калинки" за еко-министър в настоящия момемт е недвусмислен ОПИТ ЗА "ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО", нали така бе караПраси - недей да добавяш на свръх-едрата ти "душа" и тежко криминално престъпление срещу личността - убийство?! Стига с пропагандните лакардии, предствяни за "управление" и "политика": по-добре ще е, като привърженик на казармения комунизъм, да наложиш ЛИЧНО казармен уставен ред, дисциплина, законност и отчетност (най-вече финансова) в областта на сигурността, отбраната и екологията!