Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хрянът – естествен антибиотик + още доказани ползи за здравето

29 декември 2021, 16:15 часа

Хрянът е растение, чиито корени се употребяват за храна като зеленчук, за подправка и като средство на лечение на редица състояния и заболявания. Интересното при хряна е, че самият корен е без аромат, добива такъв, когато се настърже. Важно е да се употреби или смеси с оцет веднага след настъргване, за да не загуби свойствата си и да не придобие твърде горчив вкус, правещ го негоден за консумация.

Използването на хряна за медицински цели датира от хиляди години. Известни са антимикробните свойства на корените му, дължащи се на съдържащия се в тях антибиотик. Така хрянът се явява естествен антибиотик и изключително ценно средство в народната медицина за лечение на редица заболявания, сред които ревматологични, храносмилателни, жлъчни, възпалителни и онкологични.

Доказани ползи за здравето от консумацията на хрян

  1. Хрянът е богат на витамини, минерали и фибри, с което допринася за подобряване на здравословното състояние и повлиява редица заболявания. Хрянът съдържа  фолиева киселина, манган, магнезий, цинк, витамин С, калий, които въздействат върху определени тъкани, органи и системи и подпомагат правилното им функциониране.
  2. Доказано е полезното действие на хряна при инфекции на пикочните пътища. Подпомага лечението им благодарение на диуретичните си свойства и на антибактериалното си действие. Естествен диуретик е, подпомагащ изчистването на шлаките и отделянето на излишните течности от организма. Хрянът е средство за подпомагане на детоксикацията и насърчаване на уринирането.
  3. Хрянът е идеална храна и подправка за страдащите от храносмилателни проблеми. Насърчава храносмилателните процеси, жлъчегонно средство е и поддържа черния дроб в отлично здраве, подпомагайки чернодробната функция.
  4. Хрянът намира приложение при облекчаване на настинка, вирусни инфекции, грип. Помага за изчистване на слузта от белите дробове, гърлото и синусите. Съдържа сяра, изключително полезна за лечение на синузит. Нещо повече – хрянът стимулира имунната система, увеличавайки естествените защитни сили на организма срещу вирусни и бактериални инфекции. Това действие на хряна се дължи на антиоксидантите и на витамин С, които съдържа в щедри количества.
  5. Хрянът подпомага отслабването и поддържането на фина талия чрез ускоряване на метаболизма. Той съдържа нищожно количество калории, но добавя много вкус и аромат към ястията, което го прави подправка и храна, препоръчвана по време на режим за отслабване. Нещо повече – хрянът съдържа изотиоцианати – естествени химикали, подпомагащи изгарянето на мазнините и стимулиращи отслабването.
  6. Счита се, че хрянът притежава противоракови свойства. За тях говори проучване, публикувано в медицинското списание Molecules още през 2016 г., както и изследвания в Journal of Agricultural and Food Industry. Това му действие се дължи на съдържащия се в него синигрин – вещество, което забавя разпространението на раковите клетки особено в черния дроб.

Всички тези полезни действия на хряна го правят и днес предпочитана подправка и храна за здраве и дълголетие.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес