Как да бъде намерена работа за хора с увреждания, обсъдиха в Добрич

949
Как да бъде намерена работа за хора с увреждания, обсъдиха в Добрич
Снимка: Йорданка Калчева

„Системата ни е смазала. Броят на личните и социални асистенти е намален драстично. На тези, които останаха, не им внасяха осигуровки, а се подписваха като безработни в Бюрото по труда“. Това каза един от участниците - Калоян Георгиев - по време на обсъждане на информационна среща в Добрич, относно неизползваният потенциал на хората с увреждания, в рамките на проект „АКТИВНОСТ – Ангажираност, Квалифициране, Труд, Интегрирано Включване На Обезверени и Семейства в Трудност“.  

Председателят на съюза на инвалидите „Надежда“ в Добрич - Олег Темелков - сподели, че клубът на сдружението отваря само веднъж седмично. Като причина той посочи изискването организациите с идеална цел, които не извършват стопанска дейност, да не могат да назначават служители на щат. А хората имат необходимост да се срещат по-често и да разговарят. По негови данни, програмите в момента са насочени само към неправителствени организации, извършващи стопанска дейност.

Над 1 400 000 лв са вложени в ремонт на улица в индустриалната зона на Добрич

Над 1,441 млн. лв. вложи община Добрич в цялостната реконструкция на ул. „Шести септември“ в индустриалната зона на града. ...

 

 

Около 100 души в неравностойно положение са обхванати по проект АКТИВНОСТ. От тях по 15 са възрастните и децата с увреждания и още толкова техни близки, както и по пет деца и възрастни в риск.

Над 23 000 хора с увреждания станали сервитьори и брокери

23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи. Това сочат данните на Националния статистически инст...

По време на срещата стана ясно, че масово хората нямат информация за възможности. Като пример бе посочено, че безработните могат да си получат накуп обезщетенията срещу представен бизнес план пред Бюрото по труда и НОИ за стартиране на предприемаческа дейност. Друга, също непозната възможност, е опрощаването на лихви по малки кредити, отпуснати на хора с увреждания.

С проекта се цели да бъдат запознати хората с увреждания с различни варианти за подпомагане на включването им в обществения живот и в пазара на труда. И едновременно с това, работодателите да разберат, че хората в неравностойно положение могат да изпълняват задълженията си, дори по-добре от останалите. Все още не е ползван в достатъчна степен потенциалът на дистанционната работа, а бъдещето на новите професии е в IT сектора, категорични са от проектния екип.

Общата стойност на проекта е над 350 000 лева, обяви неговият ръководител Костадин Петров. 85% от сумата е европейско финансиране, а останалата част е на стойност 53 300 лева, осигурени с национално съфинансиране.

Проектът се реализира на територията на община добричка, която включва 68 населени места и е най-голямата по територия в страната. Кметът Тошко Петков съобщи, че това е поредният проект със социална насоченост, реализиран в общината. От следващата година по друг проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще се осигури работа на млади хора с увреждания, на възраст до 29 г., както и на лица над 30 г., също с увреждания.

Откриват нова социална услуга в подкрепа на хора с увреждания във Варна

Община Варна разкрива социална услуга в подкрепа на хора с увреждания, включително с тежки множествени увреждания. Подписан бе дог...

Кметът Петков съобщи, че политиката на общината е да подпомага хората с увреждания да си намерят работа, за да не се чувстват изолирани. „Лицата с увреждания са част от нас и не трябва да бъдат изхвърлени в периферията на обществения живот, а трябва да бъдат привличани“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com