2014 г. ще бъде топла и сушава

18614
2014 г. ще бъде топла и сушава
Снимка: БГНЕС

2014 г. се очертава да е топла и сушава. Ако липсата на валежи продължи и през пролетта, хиляди хора ще бъдат заплашени от режим на водата. Ще пострадат и посевите.

По данни на МОСВ снежната покривка в момента заема едва 15% от територията на страната или близо 5 пъти по-малко отколкото по същото време на миналата година, когато е заемала 70%, съобщи за в. "Преса" шефът на "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев.

Поради липса на валежи нивата на реките продължават драматично да падат. На 3 януари тази година водата в Дунав е почти два пъти по-малко, отколкото на същата дата през миналата година. Тогава край Видин дебитът е бил 5785 куб. м в сек., а сега е 3020 куб. м. Това означава, че от Дунав са изчезнали 25 пълноводни Марици, поясни Личев.

Драматичен е спадът на Камчия, Струма, Росица. В същото време прогнозите на НИМХ за януари, февруари и март са за по-топло време от обичайното. Това значи, че водните ресурси трябва да се използват изключително внимателно, каза Личев. Не са изключени, обаче, екстремни валежи като във Франция. Затова язовирите и руслата на реките трябва да се поддържат в бойна готовност.

Шефката на ОП „Околна среда” е подала оставка

Ръководителят на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова е поискала да бъде освободена от поста си от 1 януари до...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика