А. Тасев: Трябва повишение на цената на тока, но да е плавно

9336
А. Тасев: Трябва повишение на цената на тока, но да е плавно
Снимка: БГНЕС

Повишаването на цената на електроенергията е необходимо, но то трябва да става плавно. Това запви енергийният експерт професор Атанас Тасев пред агенция "Фокус".

Според нео въпросът дали трябва да се повиши цената на електроенергията от 1 юли е комплексен и отговорът не е толкова елементарен. Има два прочита на проблема – единият е чисто икономически, а другият е чисто политически, каза той. По думите му политическият прочит, е че не трябва да се вдига цената на тока с оглед на икономическата ситуация в страната, предстоящите избори и стабилизацията на държавата, а икономическият прочит е точно в обратния контекст и изхожда от тежкият системен дефицит в енергетиката.

Атанас Тасев: КЕВР не определя напълно самостоятелно цената на тока

Не се очаква драстично повишение на цената на тока, предвид предстоящите избори. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред ...

"Натрупаният дефицит от милиард и половина плюс ликвидирания системен дефицит очевидно рано или късно ще доведат до необходимост отново да се вдигнат цените на електроенергията”, уточни той. "Ситуацията е толкова сериозна, че трябва да се намери компромис. Вече голяма част от експертната общност говорят за мярката постигането на цената да бъде плавно, декларативно, с определени проценти за няколко години”, коментира проф. Тасев.

"Ако се направи рязък скок, няма го да понесат бедните хора в България и индустрията ще стане рязко неконкурентоспособна. Затова преходът трябва да бъде извършен плавно”, заяви той.

В средата на април Тасев беше коментирал, че не се очаква драстично повишаване на цената на тока, като се вземат под внимание престоящите избори.

Същевременно енергийният експерт Иван Хиновски заяви през април, че очаква поскъпване на тока заради предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар. "Цената може да се увеличи с до 20%", прогнозира Иван Хиновски, съветник на парламентарната комисия, която наблюдава енергийния регулатор КЕВР.

Атанас Тасев: Проблемът не в цената на тока, а в кризата

Проблемът не в цената на тока, а в кризата. Това обяви енергийният експерт професор Атанас Тасев в ефира на ТВ7. Той обясни, че и преди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика