АМ "Хемус" според регионалния министър: Българите сме си купили магистрала на зелено

8287
АМ "Хемус" според регионалния министър: Българите сме си купили магистрала на зелено
Снимка: ПП "ГЕРБ"

Давани са пари авансово много по-напред, отколкото е извършено строителство. Това заключи служебният регионален министър ахр. Виолета Комитова по отношение на АМ „Хемус”. По нейни думи, всъщност има строителство само на една част от магистралата, която „трябва да бъде завършена (изцяло)”. Никой няма интерес да се спира строителството, посочи Комитова.

До 2020 година изпълнителят „Автомагистрали” ЕАД има 1,38 млрд. лева аванс, за да строи АМ „Хемус”. 675 млн. лева са раздадени за доставка на техника, продължи Комитова и показа договор от 2 листа за 100 млн. лева. Според нея, става въпрос за „слабо обезпечени аванси, с огромен риск”. Оказа се, че Комитова дори не знае къде са обезпечени сключените договори – досегашният ръководител на „Автомагистрали” ЕАД Стоян Беличев бил казал единствено, че има „някакви застраховки на парите в няколко застрахователни компании”, по думите на Комитова. Няма банкови гаранции, уточни тя. Ще се постараем да продължим да работим с фирмите, получили авансите, каза регионалният министър.

Какво всъщност се строи

Няма още чертежи за свлачищата – само Алепу го укрепиха

Това заявиха регионалният министър арх. Виолета Комитова и водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев. Комитова посо...

Трябва да се прави разлика между ново строителство, какъвто е случаят с АМ „Хемус” до Шумен, и ремонт, подчерта Комитова. Тя посочи една от най-големите разлики между двата вида дейност – отчуждаването на земя, което може да трае много време, заради несъгласие за даваната от държавата цена или невъзможност да бъдат открити собствениците на земята. Преди това обаче се изготвя подробен устройствен план (ПУП) След това редът за успешно и нормално приключване е следният – прави се инвестиционен проект, със съответните планове и евентуално се издава разрешително за строеж, след което се строи и се приключва с Акт 16 т.е. обектът бива пуснат в експлоатация.

Комитова повтори следното – 51 километра от АМ „Хемус” в момента се строят и те са част от т.нар. участъци 1, 2 и 3. Фирмите работят, не могат да спрат, уверена е тя. Участъци 4, 5 и 6 имат изготвени подробни устройствени планове (ПУП) т.е. те са едва в първа фаза на реализация т.е. още много далеч от същинско строителство. Останалите участъци – 7, 8 и 9, дори нямат ПУП. Тези участъци (7, 8 и 9) са 89 километра.

1,8 млрд. лева са отделени за участъци 7, 8 и 9, а 1,95 млрд. лева – за участъци от 1 до 6, каза Комитова. Според нея, за участъци 7, 8 и 9 "всички данъкоплатци сме си купили магистрала на зелено". А ахр. Влади Калинов добави, че не знае как се определя цена на нещо, за което още няма проект!

Има прокуроска проверка, има одит на Сметната палата за положението с АМ „Хемус” – всичките тези числа не са наша измислица, заяви Комитова.

МРРБ с още информация за строителството на „Хемус”

Министерството на регионалното развитие с брифинг за автомагистрала „Хемус”. Очаква се на него да бъдат изнесени още данни ...

Заместникът на Комитова – архитект Иван Шишков (той беше архитект на район „Триадица” в София и подаде оставка след скандалния случай с починал след токов удар младеж, като досега нито една институция, най-вече прокуратурата и водената от Йорданка Фандъкова Столична община не дават информация какво се случва – ще има ли обвинение и за кого), коментира, че проблемът със забавянето е, че не се е направил цялостен проект за АМ „Хемус”. Нищо не е пречело, е неговата позиция. Именно заради липсата на такъв цялостен проект, сега различни участъци са на различни фази, дори няма направени инвестиционни планове – дадени са пари напред за нещо, което не е планирано, каза Шишков. Затова нито той, нито Комитова не могат да кажат кога ще бъде завършена и пусната в експлоатация магистралата. Абсурдно е до 2024 година да бъде завършена, както е обещавано от Бойко Борисов, каза и зам.-регионалният министър Тодор Анастасов.

За капак архитект Влади Калинов, който години наред беше ръководител на "Общински строителен контрол" в Столична община (през цялото управление на Йорданка Фандъкова до 2021 година) и сега е началник на ДНСК, каза, че трудно щяло да се установи ако има неизпълнение по план и според строително разрешително. Калинов си тръгна от предишния си пост след скандала с терасата на Пламен Георгиев, защото де факто не санкционира случилото се.

По адрес на Стоян Беличев Комитова обясни, че той може да си подаде документите на конкурса за нов директор на "Автомагистрали". Може да бъде избран, новото редовно ръководство на "Автомагистрали" ще бъде избрано вероятно след като ние не сме на власт, каза тя.

"Категорично без чекмеджета" - около тези думи се обедини новоназначеното ръководство на "Автомагистрали". Беше коментирана и стаята за първа помощ - прилича на хотелска стая за друга помощ, казаха от новото ръководство и добавиха: "Имаме аванс от 5 млн. лева за храсти", по адрес на строителството на АМ "Хемус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика