Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия обмисля да се раздели с руския газ

09 юли 2024, 17:18 часа • 1719 прочитания

Австрийският министър на енергетиката назначи комисия от експерти, за да проучи дали Виена може да разтрогне договора за доставка на газ между OMW и "Газпром", за да намали зависимостта си от Русия, предаде Ройтерс.

Договор до 2040 г.

Леонор Гевеслер от "Зелените" заяви през февруари, че иска да сложи край на договора, който е в сила до 2040 г.

Още: Голяма германска компания окончателно приключи с "Газпром"

Съпартийците от Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер, която управлява в коалиция с партия "Зелени- Зелена алтернатива", също изразиха позиция, че Австрия трябва да се раздели с руския газ. Преди парламентарните избори на 29 септември двете партии в коалицията обаче имат все по-големи разногласия.

Гевеслер заяви, че OMW е приела да даде достъп до договора на членовете на комисията, условията по който са строго пазена тайна.

Комисията, в която участват икономисти и юристи, се ръководи от пенсионирания съдия и бивш депутат Ирмгард Грис и професора по право Андреас Клетечка.

Първоначалните разкрития на комисията ще бъдат представени "до есента" преди публикуването на окончателния доклад в края на годината, се посочва в комюнике на енергийното министерство, без да се уточнява дали това ще стане преди изборите през есента.

Още: Европа преговаря за транзит на азерски газ през Украйна

Партията на свободата, която е обвинявана от политическите си опоненти, че е с опасно проруска позиция, води в социологическите проучвания. Тя обаче твърди, че просто защитава неутралитета на Австрия.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес