Бизнесът: ЕВН ще съсипе региона

22604
Бизнесът: ЕВН ще съсипе региона
Снимка: Getty Images / Guliver

Енергото в Югоизточна България поиска увеличение на тока средно със 17,9% от 1 октомври. Заявлението на ЕВН вече е внесено в ДКЕВР.

От бизнеса в района обслужван от австрийското дружество, категорично се противопоставят на искането им. Те заявяват, че по този начин ще съсипят бизнеса и ще оставят хиляди хора без работа или с по-ниски доходи, предаде БГНЕС.

Милен Узунов има малка фабрика за преработка на метали в Казанлък. Той няма как да вдигне цената на продукта, който произвежда, тъй като цените са договорирани преди искането на ЕВН за повишаване цената на тока. За това ще прибегне до намаляване заплатите на работниците си, тъй като няма друг изход.

"18% е нещо много, не виждам откъде ще дойдат тези пари, за да си покриеш разликата в тока. Единственият вариант е да бръкнеш в джоба на работника. Според мен това ще се отрази най-много на обикновения български гражданин. Един работодател ще си вземе разликата от работника, няма откъде другаде да я вземе. Не можем да вдигнем цената на детайла, който произвеждаме, защото той е договориран", подчерта Узунов.

Машиностроителят Слави Курдов определя искането на енергодружеството като удар под кръста. Според него, ще последва намаляване на персонала във фирмата му. "Ние едва смогваме да си плащаме на работниците. В този случай ще се наложи да направим съкращения, категоричен е той.

Анелия Лашкова е собственик на фирма в сферата на хранително-вкусовия бизнес, тя произвежда боза. При нея положението е същото. Тя също се закани да "посегне" на работниците си, тъй като няма как да издържи на конкуренцията, ако вдигне цената на продукта си. Свободният пазар й дава тази възможност, но тя избира да запази бизнеса си с цената на работни места или по-ниски заплати.

"Аз не мога да пипна цената на продукта си. Оттам нататък ощетявам хората, които го произвеждат. По този начин техните разходи ще се увеличат, а приходите им ще се намалят. Това ще рефлектира върху целия бизнес, тъй като ще се намали покупателната им способност", каза Лашкова.

"Енерго-Про" засега не иска поскъпване на тока

Не сме внесли предложения за промяна в цените на електроенергията, заяви пред журналисти преди първото заседание на Енергийния борд у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика