Бизнесът не подкрепя увеличението на минималната пенсия

3244
Бизнесът не подкрепя увеличението на минималната пенсия
Снимка: iStock

Бизнесът няма да подкрепи предложението на управляващите за увеличение на тавана на пенсиите. Това става ясно от позиция, адресирана до министъра на финансите Асен Василев и публикувана на сайта на Българската стопанска камара (БСК) часове преди началото на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където вече се обсъждат законопроектите за актуализация на трите основни бюджета на страната.

Законопроектът на управляващите предвижда максималният размер на пенсията да се увеличи от 2000 на 3400 лв. от 1 октомври.

Българският бизнес може да осигури работа на 200 000 украинци

Работодателите у нас могат да предоставят до 200 000 работни места на украинските граждани, които търсят убежище от войната в България....

"Разбираме необходимостта от постепенно премахване на натрупани в годините деформации при формиране на размера на пенсиите, които доведоха до противопоставяне на различните групи пенсионери и поддържаха трайно чувството за несправедливост.... Но не трябва стари грешки да се поправят чрез нови", пише в позицията. 

Според БСК в коалиционното споразумение се предвиждат редица предварителни стъпки, преди да се пристъпи към реформирането на пенсионната система, които не са изпълнени. Сред тях: анализ на пенсионната система и план за цялостна пенсионна реформа с оглед базиране на реалния принос към системата; анализ на категориите труд за пенсиониране; увеличаване на тежестта на всяка година трудов стаж след пенсионна възраст; доплащане през системата за социално подпомагане за всички пенсии под линията на бедност; всички плащания, несвързани с осигурителния принос, да бъдат за сметка на социалната система.

Бизнесът смята, че начинът, по който са отпуснати т.нар. ковид добавки, е бил неефективен. Те са погълнали почти 3 млрд. лева, а отпускането на еднаква по размер добавка, независимо от размера на пенсиите, който получават хората, е грешно: "Голямата грешка на управляващите е, че не се обясни и продължава да не се обяснява на пенсионерите, че има разлика между размера на дохода, който получават, от добавката за ковид и размера на определената им по правилата пенсия. Създаде се усещането, че получените пари са новата им пенсия, която ще получават и за в бъдеще".

Ето какво още се казва в позицията:

Работодатели до премиера: Индустрията е един от основните стълбове на обществото

Индустрията е най-големият потребител на природен газ в страната. Защитата на обществения интерес, в контекста на снабдяването с природ...

"В направените предложения за увеличаване на размера на пенсиите се нарушава основен принцип на солидарната пенсионна система: пенсията трябва да се определя според приноса на лицето към пенсионната система. Прилагането на еднаква по размер добавка в размера на всички пенсии, които се изплащат за сметка на ДОО, нарушава и деформира посочения по-горе основен принцип. Добавката, с която автоматично се увеличава пенсията, при това еднаква по размер, не отразява приноса на лицето към осигурителната система и не мотивира лицата да се осигуряват на реални доходи. Логично, по тази схема с еднакви добавки, отново се запази голямата ножица между най- ниските и високите пенсии.

Всичко това води до сближаване на размера на пенсиите на хора с различен индивидуален принос към социално-осигурителната система. Този подход се отразява негативно върху осигуряващите се, като ги демотивира да се осигуряват на реалните си, в повечето случаи по-високи доходи, защото дори да плащат по-високи осигуровки, ще получават съвсем малко повече от хората, които са с минимални осигуровки.

Не можем да подкрепим подхода за безконтролното, непрекъснато увеличаване на размера на минималната пенсия, в нарушение на правилата и принципите на социалното осигуряване. По този начин, по административен път, а не при спазване на определени принципи, минималната пенсия нараства много повече от останалите пенсии в страната. Това води до сближаване на размера на пенсиите на хора, които са осигурявани на различни доходи по време на трудовия им стаж.

Нашата последователна позиция винаги е била, че ролята на държавата за осигуряване на допълнителни доходи за хората с ниски пенсии, следва да е чрез използване на системата за социално подпомагане, а не за сметка на деформиране на осигурителната система.

Шефът на БСК: Има предостатъчно пари за компенсации от високите цени на тока

Прекият диалог за цената на тока с правителството още не е започнал. Това заяви председателят на Управителния съвета на Българската сто...

Поради изброените по-горе причини, БСК не подкрепя предложените промени. Предложеният подход не осигурява необходимата стабилност, устойчивост и предвидимост на системата, липсва реално отчитане приноса на всеки от участниците в осигурителната система, руши се доверието в пенсионно-осигурителната система".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика