Близо 290 млн. лв. са приходите от винетки и тол такси от началото на годината

2710
Близо 290 млн. лв. са приходите от винетки и тол такси от началото на годината
Снимка: МРРБ

„От товарните автомобили сме събрали с 27 млн. лв. повече спрямо таксите от винетки за леки автомобили. Това беше смисълът на тол системата - този, който руши повече пътищата, да заплаща по-високи такси. Предложили сме тежкотоварните автомобили, които преминават определено разстояние на територията на България, да получават и съответните отстъпки.“  Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков пред телевизия „Bulgaria on Air“.

По-късно заместник-министърът информира, че близо 290 млн. лв. са приходите от винетки и тол такси, събрани от началото на годината до 4 юни. Това е със 78 млн. лв. повече спрямо същия период на м.г. и се дължи както на завишението на тол таксите от 1 януари т.г., така и на по-добрата работа на администрацията на тол управлението. Към 20 март т.г. за първи път, откакто съществува системата у нас, приходът от товарни автомобили е по-голям, отколкото от леки.

Тол таксите поскъпват с 50% от 1 юли

Предвиденото от предишното правителство повишение на тол таксите от 1 януари 2023 г. беше отложено, за да омекоти натиска на инфлацията...

От 1 юли предстои да влезе в сила правителственото постановление за увеличение размера на тол таксите. То трябваше да е налице още от началото на годината, но с решение на служебния кабинет бе отложено с 6 месеца. „Подкрепяме предложението на българския транспортен бранш да има отстъпка за товарните превозни средства при изминаване на определени километри, защото се оказва, че през 2021 г. и 2022 г. българските превозвачи са платили над 78% от събраните тол такси.  Това означава, че е силно подценен транзитният трафик и основният платец на такси са българките компании“, коментира още зам.-министър Шушков. Той информира, че е направено предложение пред европейските органи да се въведе редукция в таксите за превозвачите при достигане на определени километри. „Очакваме редовното правителство да разгледа този въпрос, както и нашите предложения за намаление на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа в нощните часове, или увеличението на тарифата на тол таксите при шофиране в събота, неделя и празниците. Целта е да насърчим ползването на мрежата в късните часове и да я разтоварим в пиковите часове за леки автомобили“, каза още той.

Според зам.-министър Шушков тол системата се нуждае от постоянно усъвършенстване и модернизация. В диалог с ползвателите се решават проблемите, които възникват при оперирането ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика