БНБ: Лошите заеми ще растат и през 2013 г.

4941
БНБ: Лошите заеми ще растат и през 2013 г.

Влошаването на качеството на банковите кредити ще продължи и през следващата година. Причините за това са бавните темпове на растеж на родната икономика и неблагоприятната външна бизнес среда. Това заяви Румен Симеонов, подуправител на БНБ, на конференция за управление на кредитния риск, предаде Стандарт нюз.

Той призова да се оптимизират процедурите за събиране на кредитните залози от страна на банките и за използване възможностите на извънсъдебните споразумения при уреждане на тези взаимоотношения. За нас будят възражения и новите регулативни инициативи на Европейската комисия, предвиждащи намесата на банков съюз в политиката на отделните централни банки, коментира подуправителят на БНБ.

ЕБВР: Нулев икономически растеж в еврозоната догодина

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) занижи очакванията си за икономическия растеж в Централна и Източна Европа зарад...

Очаква се да предоставим своя суверенитет и да позволим прилагането на всички европейски надзорни функции. В замяна на това обаче при трудности няма да можем да получаваме ликвидна и капиталова подкрепа от ЕК, тъй като България не е член на еврозоната. Така, ако се приемат предложенията на Брюксел, рискът ще се плаща от българския данъкоплатец въпреки следването на съветите на европейския надзор.

Българският износ сега надвишава нивата отпреди кризата, заяви директорът на асоциацията на българските износители Николай Стоянов. В момента обаче този ръст се забавя заради последващото стагниране на европейската икономика. В сравнение с годините преди кризата през 2012 г. износът за ЕС е спаднал с 3%, но се е увеличил износът към Азия и Америка с по 1%. Добрата новина е, че намалява, макар и с малко, експортът на суровини и базисни стоки за сметка на преработените. Стоянов препоръча да се използва факторингът за намаляване на междуфирмената задлъжнялост.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика