Бойчев: Изслушване на КЕВР няма да реши нито един проблем на енергетиката ни

12304
Бойчев: Изслушване на КЕВР няма да реши нито един проблем на енергетиката ни
Снимка: БГНЕС

Не се присъединих към консенсуса, който беше представен за стъпки, които трябва да направи Народното събрание (НС) в следващите дни по отношение на енергетиката по няколко причини. Това е един изключително панически опит да се прехвърли и размие отговорността на НС за решението за увеличение цената на тока през следващия регулаторен период, заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев след среща със зам.-председателя на парламента Димитър Главчев, енергийния министър Теменужка Петкова и останалите парламентарни групи, предаде БГНЕС.

Според Бойчев изслушването на КЕВР в НС няма да реши нито един от проблемите в българската енергетика. Той коментира, че в парламента има Комисия по енергетика, Комисия за наблюдение на работата на КЕВР и специална Временна анкетна комисия за установяване състоянието на българската енергетика, които могат да работят по тази тема.

"Ще се направи едно формално изслушване на комисията, за да се поиска по този начин да бъде прехвърлена отговорността за увеличението цената на тока на парламента, да се избяга от търсенето на отговори на въпроси защо липсва политика в енергетиката, стратегия за управление и защо сме свидетели на втория екип на Бойко Борисов, който за пореден път не решава проблемите в сектора, а напротив - задълбочава дефицитите в тях", смята Бойчев.

Той посочи, че единственото, което се очаква от изслушването в НС, е да бъде внесено законодателно предложение, което ще даде възможност КЕВР да отложи ценовия период за един месец. "Какво ще се промени за един месец, нищо. Имаше много спекулации, затова призоваваме министъра на енергетиката да извади на светло всички договори и собственици, които имат отношение към ВЕИ-та. Нищо не пречи да се извади тази информация и споразуменията с американските централи, за да не се чуват внушения", призова депутатът от БСП. Според него именно това са едни от големите проблеми, които трупат дефицит в енергетиката, а на медиите се подхвърлят изслушвания в парламента. "ПГ на БСП ще настоява всичко да бъде изведено на масата, за да е ясно кай зад какво стои. Не виждам основание да подкрепим решение за отлагане на ценовия период. Няма как да участваме в този театър, който се разиграва", каза Бойчев. Той бе категоричен, че за един месец не може да бъде решено нищо в енергетиката, което да позволи евентуално да бъде променен финансовият модел за следващия регулаторен период.

Горанов за тока: КЕВР да не действа по рефлекс - не са случайни наблюдатели

Правителството със сигурност носи цялата отговорност за цялата власт, но не то определя цената на тока. Ако в КЕВР по рефлексия от ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика