Бюджетната комисия одобри Цоневия лицензионен режим за фирмите за бързи кредити

17806
Бюджетната комисия одобри Цоневия лицензионен режим за фирмите за бързи кредити
Снимка: БГНЕС

Депутатите от бюджетната комисия приеха на първо четене законопроекта на Йордан Цонев за лицензите на фирмите за бързи кредити. Идеята е фирма за бързи кредити да може да получи лиценз само ако има собствен капитал от поне 1 млн.лв. Освен това фирмите за бързи кредити ще трябва да поддържат по всяко време на дейността си собствен капитал от поне 1 млн. лева. Работата без лиценз ще се наказва с глоба от 5 хил. до 20 хил. лева за физически лица и от 50 хил. до 100 хил. лева за юридически лица. При повторно нарушение глобите се удвояват.

Предвижда се лицензът да се издава от Комисията за финансов надзор, която към настоящия момент осъществява регулацията и надзора на небанковия финансов сектор, обясни при представянето Йордан Цонев, цитиран от БГНЕС.

Пет са основните неща, които има предвид законодателят с този законопроект, обясни и съвносителят Румен Гечев. Първо, променя се режимът за регистрация на тези небанкови институции, или т.нар. фирми за бързи кредити от регистрационен към лицензионен, като вече няма да се извършва в БНБ, а в КФН.

Второ и изключително важно, според Гечев - повишават се изискванията към членовете на управителни и надзорни съвети на тези институции. Те вече ще бъдат на равнището на изискванията към банкерите, обясниха вносителите.

КФН ще има възможност и да утвърждава общите условия по договорите, по които тези институции отпускат кредити, обясни Гечев. Освен това КФН, заедно с МВР, ДАНС, НАП и др. ще може да осъществява проверки в тези институции. Комисията също така ще мина на собствена издръжка и няма да зависи от държавния бюджет. Вземанията на КФН ще могат да бъдат събирани и от частни съдебни изпълнители, гласи новоприетият на първо четене законопроект.

Отношение по законопроекта изрази от името на КФН и членът на комисията Владимир Савов. Той посочи, че в новия законопроект са отразени измененията в Закона за потребителския кредит, които също бяха насочени към проблемите с бързите кредити. В този закон бяха отразени много механизми за защита на потребителите, но беше насочено към продукта "кредит" и остана празнота по отношение на лицата, предоставяше тези кредити, обясни той.

 

Йордан Цонев действа с промени в закона за офшорките и за бързите кредити

Докато България е разтърсвана от конфликта Делян Пеевски – Цветан Василев и всеки ден някой от лидерите на големите партии си про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика