Бюджетната комисия прие по-високия акциз за бездимните цигари

5786
Бюджетната комисия прие по-високия акциз за бездимните цигари
Снимка: iStock/Guliver

Бюджетната комисия в Народното събрание очаквано прие на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн.

По този начин данъкът на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде 40% от този на обикновените цигари. Промените ще влязат в сила от 1 октомври.

Увеличението на акциза на бездимните цигари мина на първо четене

Народното събрание при на първо четене увеличението на акциза на т.нар. бездимни цигари. Решението беше взето със 101 гласа "за" и 63 "...

Първоначалната идея на ГЕРБ беше за изравняване на акцизната ставка на бездимните цигари с тази на традиционните, но след негативни реакции от различни посоки бе постигнат сегашният компромис.

"Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн", посочи председателят на бюджетната комисия и вносител на промените Менда Стоянова.

Тя допълни, че увеличението се налага заради тенденцията да се увеличава потреблението на тези изделия и до края на годината се очаквало те да заемат 1,6% от пазара.

Наливната бира в опаковки над 5 литра няма да бъде облепяна с бандерол, както предвиждаше първоначалният вариант на законопроекта. Целта на текстовете беше да се осигури по-голям контрол на производителите на бира. В петък Стоянова внесе проект, с който оттегля предложението си.

Депутатите разглеждат спорните промени при акцизите на бездимни цигари

Парламентът ще разгледа на първо четене измененията в Закона за акцизите и данъчните складове, предвиждащи промяна в приложимата став...

След комисията вносителката посочи, че към този момент и да са били гласувани промените, е нямало как те да бъдат изпълнени.

По време на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че датата, от която се предвижда да влезе в сила новият акциз, показва грубо нарушение на законите.

Той обясни това с липсата на разчети. "Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв., а аз мога да твърдя, че ще съберем 3 лв. Къде са им сметките? Какви ще са ефектите върху търсенето на другите цигари", коментира Гечев, цитиран от агенция "Фокус".

Той посочи, че докато в САЩ се върви към диверсификация на акциза върху тези цигари, защото се смятат за по-малко вредни от традиционните, тук се тръгва в обратната посока. "Още повече че самите управляващи го предложиха преди няколко месеца. И сега какво ни казват – сбъркахме преди 8 месеца. Каква ни е гаранцията и че сега не бъркат? Затова гласувахме против", обясни Гечев.

Изглежда ще има по-нисък акциз за бездимните цигари

Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза на конвенционалните цигари - това реши Бюджетната комисия в парламента. В абс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика