Бъдещето на ядрената енергия в България: Говори Иван Хиновски

2723
Бъдещето на ядрената енергия в България: Говори Иван Хиновски
Снимка: iStock

Предстои Трета международна ядрена конференция да се проведе на 25 и 26 януари в София тази седмица. На форума се очаква голям интерес от световни компании, каза в студиото на Euronews Bulgaria Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум, които са и организатори на събитието. Конференцията ще се проведе във връзка новите ядрени мощности.

България се е запътила към ядрените мощности със седми и осми блок на АЕЦ Козлодуй. В петък е пуснат конкурс за главният контрактор - EPC контрактор, за който очакваме голям интерес от световни компании. Това е конкурс за изготвянето на кратка листа за строители. След това ще се искат финансови оферти. Хиновски поясни, че тази фаза е много важна за България: “Това е вододелният камък, че проектът започва.“

Срокът е до 2033-2035г. да бъде построен новия блок. Хиновски каза, че теоретично ще се вместим в срока, но се изисква задълбочено обсъждане, за да се избегнат пречките. “Аз лично очаквам, че няма да спазим 2033-та година.”

Още: Японски компании проявяват интерес към българската ядрена енергетика

Идва директорът на „Евратом“

Директорът на "Евратом" идва в България, като от него ще чуем на какви условия трябва да отговори страната ни. „Това не е прост проект. Започваш да строиш нещо – имаш пари почваш,“ казва експертът. “Най-важното е да покажем ясна схема за боравене с отработеното ядрено гориво.”

На първо време във всички централи в целя свят отработеното гориво се складира на площадката – във “временни хранилища”, поясни Хиновски. Когато спада неговата активност всяка страна има различни подходи – разглежда се като вариант България да използва подземно съхранение след Х години.

Нашите въглищни централи са работоспособни и функционални, но на пазара не се конкурират. Влизат по-евтини производители на електроенергия на нашия пазар – възобновяеми и газови централи, които имат по-малки емисии.

Още: САЩ затягат контрола върху износа за китайската ядрена енергетика

Хиновски обяснява, че нашите ТЕЦ-ове са неконкурентноспособни и затова ни трябват ядрени мощности. Освен това ще влязат и нови ядрени технологии – малки модулни реактори, които предлагат комбинирано производство на електроенергия и други производства, например топлофикации, амоняк, водород – „те също ще влязат в баланс“.

Скъпите производства остават да чакат, както въглищните производства. „При нас влиза сравнително евтина газова енергия от Гърция, вятърна енергия от Румъния.“ Хиновски пояснява, че те не плащат глоби и затова са по-евтини. Нашата най-евтина енергия е от ВЕИ – тъй като те не плащат за интегриране в система. „ВЕИ-тата са евтини, защото тази цена не се отчита. Ако се отчетат разходите за акумулиране, за развитие на мрежата за интегриране на тези възобновяеми източници, цената няма да е вече толкова ниска.“

Експертът информира, че са получили предложение от украински партньори за общи програми в ядрената енергетика. Основен акцент в меморандума са темите с ядреното гориво, при които Украйна има огромен опит. Март месец приключваме с руския петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика