България и Катар договарят пет споразумения

7001
България и Катар договарят пет споразумения
Николай Младенов отбеляза, че двете страни имат постоянен и интензивен политически диалог

Днес прегледахме всички споразумения, които искаме да подпишем. Става дума за документи, които са от взаимна полза и на България, и на Катар", това заяви държавният министър по въпросите на външните работи на Катар д-р Халед Ал Атия, предаде БГНЕС.

От своя страна неговият домакин външният министър Николай Младенов отбеляза, че България и Катар имат постоянен и интензивен политически диалог. Той изрази надежда, че ще има диалог и в областта на икономиката. "Надявам се да можем да работим много интензивно и в икономиката. Най-малко пет или шест споразумения между двете страни се подготвят, които искаме да приключим като преговори днес, за да могат да бъдат подписани и за тях да има конкретни проекти по време на посещението на катарския премиер, очакващо се в края на месеца", заяви той.

Първото е рамково споразумение за създаване на механизъм, чрез който да се инвестират 100 милиона долара в проекти в различни области. Второто споразумение е в областта на здравеопазването, третото е в областта на земеделието. То трябва да създаде основа за инвестиции. Четвъртото е в сферата на културата. Целта е катарците да бъдат запознати с българското културно и историческо наследство. Петото е меморандум за развитие на минната индустрия, което от жизнено важно значение за нашата икономика. Министър Младенов се надява да бъде подготвено и споразумение във военно-техническата област. "За нас Катар е ключов и приоритетен партньор в Персийския залив, с който искаме да развиваме по-интензивни отношения", подчерта той.

На въпрос какви по-конкретни проекти се обсъждат между двете страни Николай Младенов заяви "Има конкретни проекти в процес на подготовка. Във външно министерство имаме карта с повече инфраструктурни проекти откогато и да било в неговата история. Част от тези проекти са свързано с инфраструктурата, с летището в Балчик, но аз не бих ги разглеждал в пакет. За мен е важно финализирането на разговорите за механизма за инвестиции..., за да можем да създаде необходимата среда за тези инвестиционни проекти и да приключим поне един ключов инвестиционен проект в България, с който да се започне сътрудничеството между нашите две страни".

Катарският външен министър отбеляза от своята страна, че в страната му знаят за българските постижения в областта на здравеопазването и желаят да използват нашия опит. Едновременно с това той направи уговорката, че проектите, в които ще бъде инвестирана сумата от 100 милиона не трябва да бъдат бъркани с други, които ще се обсъждат по различен начин, когато България предостави съответните документи по тях. Той подчерта, че Катар разглежда България като важна транзитна страна за осъществяване на търговията между Изтока и запада и в тази връзка богатото на природен газ емирство проявява интерес към изграждането на транспортна връзка Русе – Турция.

Редактор: Георги Иванов

Катар идва

След обявеното фиаско на българската делегация в Катар и отстраняването на министър Трайчо Трайков, 18-членна делегация от страната нач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика