Частни инвеститори и организации с 5 мерки за спасяване на енергетиката

33738
Частни инвеститори и организации с 5 мерки за спасяване на енергетиката
Снимка: Getty Images/Guliver

Частни инвеститори, работодатели, браншови и неправителствени организации, профсъюзи и  научни звена се срещнаха днес, за да обсъдят проблемите в българската енерегтика. Те излязоха с пет конкретни предложения за радикални промени, които ще подобрят състоянието й:

1. Незабавно въвеждане на енергиен борд с финансов ангажимент от международните финансови институции – като гарант за реформи и спазването на законността в енергетиката.

До дни взимат лицензите на ЕРП-тата?

Още утре на електроразпределителните дружества ще им бъде наложена санкция, а до дни лицензите им ще бъдат отнети. Такава прогноза на...

2. С участието на предприятията в енергетиката, изработване на матрица от реформи, одобрена и финансирана от международните финансови институции, за изпълнение на европейските политики в енергийния сектор и дългосрочна финансова стабилност на системата.

3. Подготовка на защитен социален пакет за енергийно бедните домакинства, който да предвижда директна месечна финансова помощ.

4. Чрез процедура по одобрение от Съвета на европейските енергийни регулатори преучредяване на ДКЕВР като независим регулатор, подчинен само на върховенството на закона в защита на обществения интерес.

5. Активен ангажимент на правоохранителната система за възстановяването на върховенството на закона в сектора, изкореняване на корупцията и конфликта на интереси в управлението на държавните фирми в енергетиката.

АЕЦ "Козлодуй" може да продава още по-евтин ток на НЕК

АЕЦ „Козлодуй" може да продава ток на НЕК на още по-ниска цена, но настоява пред държавния регулатор да намали квотата за регулир...

В срещата участваха икономитът Красен Станчев и дипломатът Илиян Василев. От тяхно име, както и от името на редица организации, е изпратено и отворено писмо до управляващите и обществото във връзка с енергийните проблеми. Още по темата четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика