Десислав Дионисиев: Само имбецили виждат икономически растеж, инфлацията ще стигне 40%

3929
Десислав Дионисиев: Само имбецили виждат икономически растеж, инфлацията ще стигне 40%
Снимка: istock

Инфлацията все още не е заработила много силно в България. До края на годината тя може да достигне до 35-40%. Само икономически имбецили могат да твърдят, че в страната се наблюдава икономически растеж. Декапитализирането на бизнеса е основен проблем в момента. Това заяви в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев, един от големите бизнесмени в страната. Той е изпълнителен директор на „Биопрограма”, която от три десетилетия се занимава с производство на билки, чайове и пчелен мед.

Дионисиев не очаква успокояване на инфлацията, както твърдят представителите на властта. „През следващите месеци ще очакваме продължение на инфлационния ръст и е много възможно процентът на инфлацията да се удвои в рамките на няколко месеца, защото нищо не е ясно и нищо не е предвидимо“, каза той.

Фалитите в България растат, коронапомощите задържат процеса изкуствено

5,74% ръст на фалитите в България през 2021 година отчита компанията за кредитно застраховане и управление на риска "Кофас", като очакв...

Бизнесменът предупреди, че инфлацията не е заработила много силно в България. „Очаквайте най-лошото - в края на годината да има 30-40% инфлация. Това е моето реално очакване. Хубаво е да очакваме най-лошото. Ако може да е по-добре, само ще бъдем щастливи“, каза той. 

Десислав Дионисиев категорично отхвърли бодряшките твърдения за икономически ръст във всички сектори. „Няма реален икономически ръст, инфлацията създава илюзорното впечатление, че оборотите се вдигат. Всъщност ръст няма и само едни икономически имбецили могат да твърдят подобно нещо. Напротив, икономиката върви надолу. Това може да се докаже и види, когато се видят физическите измерители, а не стойностите. И това е ясно дори за хората без икономическо образование“, подчерта той.

Най-страшното нещо в момента за бизнеса е несигурността. Той започва да свива производството и да се опитва да си гарантира, че няма да работи на загуба. „Декапитализирането на фирмите е основен проблем в момента в България. Плащането на високи сметки за горива, задължителното увеличаване на фонд работна заплата водят до намаляване на оборотните средства. Проблемът е в това, че за да се случи нещо, трябва да се получават повече пари. А те могат да се получат, ако се вкара инфлация в държавата и оттук нататък се завърта кръгът. Цените вървят нагоре. За да може бизнесът да си покрива разходите си, парите се обезпечават с проценти на месец, което всъщност означава, че нищо не се променя. По-скоро живеем по-зле, отколкото по-добре“, обясни Десислав Дионисиев.

Той заяви, че постоянно чува от приятели за затворени бизнеси или за такива, които се готвят да го направят. „Имам много познати бизнесмени, които „благославят“ икономическата обстановка в страната и влизат в темата с абсолютно нежелание и силна критика към управляващите“, каза Дионисиев. 

Нинова иска държавата да плаща част от газа за бизнеса, ако е по-скъп от руския газ

Правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром". Докато всичко се възстанови, да се сложи таван или да...

Според него единственото, което може да направи правителството на Кирил Петков в тази ситуация, е да започне да си изпълнява обещанията, които са дали, когато са дошли на власт. „Те са намаляване на администрацията с 30%; спиране на износя на електроенергия, ако спрат доставките на природен газ. След като е обещано, правителството трябва да го изпълни. Ако нямат възможност да го направят, да си подаде оставката и да дойдат други хора, които могат да го направят“, категоричен е Дионисиев.

Той отбеляза, че икономиката ще събори правителството на Петков, а не Украйна. „Икономиката е единственото нещо, което ще накара българинът да излезе и да протестира“, заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на „Биопрограма“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com