До месеци подписваме със САЩ за нова ядрена мощност

4911
До месеци подписваме със САЩ за нова ядрена мощност
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Очаква се през следващите месеци да бъде подписано междуправителствено споразумение със САЩ и договор за предпроектно проучване за евентуално изграждане на нова ядрена мощност в България. Това отговори на БТА служебният министър на енергетиката Росен Христов на въпрос какво се случва с решението на парламента, чрез което НС задължи Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Още: Изграждаме два нови блока в АЕЦ "Козлодуй, решиха депутатите

Отговорът бе даден по време на проверката на напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. По думите на министъра нещата вървят по график. Той обаче уточни, че в споразумението със САЩ няма да фигурира конкретен брой реактори, а то ще бъде насочено към обмяна на опит, компетенции и всякаква друга помощ, която може да се осигури на правителствено ниво.

"Работи се със САЩ за т. нар предпроектно проучване. Водят се разговори също така и с Министерството на енергетиката на САЩ за подписване на междуправителствено споразумение, което също да подпомогне този процес, както и да осигури достъп до финансиране", обясни министър Христов. Той добави, че България, на база на резултатите от предпроектното проучване за цената на проекта и според нуждите на страната ни от електроенергия, трябва да реши колко реактора могат да бъдат изградени.

Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй": Имаме нужда от нов реактор, купените вече не са актуални

Имаме нужда от нов реактор, защото ще има недостиг на електроенергия. Към 2030 г. ще имаме недостиг колкото е потреблението на България...

"Точно това предпроектно проучване ще ни даде необходимите детайли, за да може Народното събрание да вземе едно компетентно решение в най-близко време. Най-вероятно цялата информация ще бъде готова в началото на следващата година", обясни Росен Христов.

В началото на годината Народното събрание прие проект на решение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", с който възложи на Министерски съвет провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000.

По повод реакторите, които в момента се намират на площадката в Белене, трябва да се направи същото предпроектно проучване, но вече с анализ до каква степен съществуващото оборудване може да бъде интегрирано в един общ комплекс, допълни служебният енергиен министър. Дали ще бъде европейска технология или американска - това ще се уточнява допълнително. По този въпрос отново Народното събрание ще трябва окончателно да се произнесе, каза той.

"Знаете, че с визията, която предложихме на база на очакваното потребление на електроенергия в България през следващите 30 години, ние предлагаме да бъдат изградени 4 реактора, предвид че имаме площадки за толкова и се очаква потреблението в страната да се повиши двойно", коментира министърът. Росен Христов припомни, че съществуващите 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" трябва да излязат от експлоатация около 2050 г. Затова идеята е да има два заместващи и два нови реактора. "Вече Народното събрание и редовното правителство се надявам да продължат работа в същата посока", завърши служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика