Домусчиев: Захранваме съседните икономики с евтин ток

12245
Домусчиев: Захранваме съседните икономики с евтин ток
Снимка: БГНЕС

Захранваме съседните икономики с евтин ток, обясни председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред БНТ. Домусчиев определи увеличението на цените за електроенергия като „студен душ" и заяви, че всички са потърпевши в една или друга степен от него, предаде Стандарт нюз.

„Най-засегната ще бъде базовата индустрия, която генерира голяма част от износа. Виждате, че имаме рекордни стойности на износа през първото тримесечие, което ще доведе до 45 милиарда, по мои изчисления, очакван износ за тази година, което е значителен ръст", обясни той. „Това е продукция, която в основната си част е с висока добавена стойност. Това същност е износ на суровина, на конкурентоспособност, на работни места, защото изнасяме евтината електроенергия от „АЕЦ Козлодуй" и от „ТЕЦ Марица-Изток 2". Върху нея нямаме такса „добавка към обществото" и захранваме съседните икономики с евтин ток", коментира Домусчиев. По думите му токът в Гърци в голямата си част идва от България и дори в момента, още преди влизането на новите цени за електроенергия, е с около 20% по-евтин.

EVN поиска закон, забраняващ на кабелни оператори да ползват стълбовете на ЕРП-то

Oсновните задължения на EVN EP се състоят в това да обезпечава сигурността на снабдяване с електрическа енергия за своите клиенти, а не...

„Изнасяме суровина, конкурентоспособност и работни места, после чакаме отнякъде да дойдат пари и някой да инвестира в България", заяви той. Според него сегашният модел в енергетиката ни пречи на стимулирането на предприятията. „Хазната трябва да се пълни от бизнеса и индустрията, а ние направихме „бизнес" мръсна дума. Искаме да убием кравата, която ни дава мляко", добави той.

„КЕВР няма да отстъпи от позицията си, но ние нямаме интерес да поддържаме губещи предприятия и да плащаме от джоба си", каза още Кирил Домусчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика