Драгомир Стойнев: Оттук насетне ЕС преговаря за Южен поток, а не отделни страни-членки

26940
Драгомир Стойнев: Оттук насетне ЕС преговаря за Южен поток, а не отделни страни-членки
Снимка: Агенция КРОСС

Европейската комисия поема нещата по отношение на преговорите с „Южен поток”. Брюксел ще назначи водещ комисар, който да отговаря за разговорите, за да няма двустранни договорки между страните-членки, участващи в проекта и Русия. Това заяви икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев след работна закуска с европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Словения, Унгария, Австрия, Италия и Гърция.

Според Стойнев сега той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия ще изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва, предаде БНР. "Тепърва ще има много големи преговори, които предстоят. Важното е, че вече държавите-членки няма да бъдем разделени, а комисарят Йотингер ще преговаря от името на всички нас", обясни енергийният ни министър.

Строителството на "Южен поток" в Унгария започва през 2015 г.

Трасето на газопровода "Южен поток" през територията на Унгария ще бъде определено през първото тримесечие на 2014 г. До тогава компа...

"Постигнахме това, което българската страна искаше", добави Стойнев. Той отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия. „За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него", добави министърът.

"Този проект ще се случи, въпросът е как. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира още Стойнев.

Министърът твърди, че на българска територия проектът ще следва изцяло българското законодателство, което е хармонизирано с европейското. Стойнев настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.

Припомняме, че Европейската комисия официално обяви, че двустранните споразумения за „Южен поток” нарушават нормите на европейското право и на Третия либерализационен пакет. Основното нарушение е, че мажоритарният доставчик и собственик на тръбата остава „Газпром”.

Орешарски: Ще говорим за изискванията на ЕС за "Южен поток. Дачич: Проектът ни е необходим

Общото ни мнение със сръбския премиер е, че "Южен поток" ще е изгоден проект както за България, така и за Сърбия. Това заяви премиерът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика