Държавата да събере парите за КТБ от свързаните лица, иска Муравей Радев

17787
Държавата да събере парите за КТБ от свързаните лица, иска Муравей Радев
Снимка: БГНЕС

Докладът е такъв, какъвто го поръчаш. Преди квесторите да влязат, КТБ беше на печалба и с капиталова адекватност над 13%. През август те казаха, че КТБ има 65 млн. лева загуба и над 10% капиталова адекватност. И чак след това, когато БНБ промени параметрите на заданието – да се търси кой е получавал кредити, какво е обезпечението. И излезе цифрата 4,222 млрд. лева обезценка, заяви бившият финансов министър Муравей Радев.

Според Радев одиторите са направили обезценката само „на първата редичка” – 82-те фирми без дейност. Но „на втора и трета редичка” са фирмите, които са използвали буферни дружества за теглене на пари от КТБ и имат много голяма роля в икономиката на България. И ако се вземат активите на тези „свързани лица”, същинската дупка в КТБ ще е под 1 млрд. лева – това, което вече веднъж казах, посочи Радев пред Нова телевизия. Над 5 млрд. лева са отпуснатите кредити – всеки кредит си има досие и е ясно кой ги е взел и какво е купи след това с тях.

Яне Янев: БНБ каза, че КТБ може да завлече и други банки

Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и логично, както е възможно при старите демокрации. Преговорите сега се водят, ...

По отношение на законопроекта на Пеевски и Цонев за КТБ, Муравей Радев каза, че това е все едно Ал Капоне да организира митинг срещу контрабандата на алкохол. Междувременно и самият Пеевски се появи на работа – за първото редовно заседание на 43-тото Народно събрание. Ако Цветан Василев вземе да проговори утре, много неща ще научим. Затова да си пази живота – защото много хора са наясно, че ако Василев се разговори, те не могат оттук нататък нищо да вземат в този живот, сигурен е Радев.

Според бившия финансов министър единственият изход за КТБ е държавата да гарантира оздравяването на банката. Иначе ще е по-лошо – Фондът за гарантиране на влоговете е създаден от търговските банки, но те откъде ги взеха – от нас. И освен гарантираните влогове, още 2 млрд. лева потъват – това са пари на общини, те изобщо не са защитени. А какво ще се случи в косвен аспект – кой ще го изчисли? Не виждам кой с лека ръка ще допусне фалит на тази банка, завърши Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика