ЕК измисли как да тушира газовата криза и без таван на цената на газа

3676
ЕК измисли как да тушира газовата криза и без таван на цената на газа
Снимка: iStock

Как Европа да се справи с газовата криза? Европейската комисия официално даде своите предложения какво да се прави, а в края на тази седмица (20 и 21 октомври) Европейският съвет ще ги разгледа. В предложенията липсва таван на цената на газа.

Какво предлага Брюксел? Съвместно закупуване на газ, механизми за ограничаване на цената на синьото гориво през най-известната и основна западноевропейска борса TTF (намира се в Нидерландия), както и нови мерки за прозрачно ползване на газова инфраструктура и солидарност между страните-членки.

За съвместното закупуване на газ, ЕК предлага да сключи договор с доставчик на услуги, който да организира агрегиране на търсенето на ниво ЕС, като групира нуждите от внос на газ и търси оферти на пазара, които да отговарят на търсенето. Брюксел предлага задължително участие на предприятията на държавите-членки в агрегирането на търсенето в ЕС, за да постигнат поне 15% от съответните им цели за запълване на хранилищата. На компаниите ще бъде разрешено да сформират европейски консорциум за закупуване на газ в съответствие с правилата на ЕС за конкуренцията.

Страните от ЕС договориха 3 мерки срещу енергийната криза, но не и ценови таван на газа

Министрите на енергетиката на държавите членки от ЕС одобриха първия пакет от спешни мерки в опит да намалят нарастващите сметки за еле...

Съгласно предложението, Комисията следва да бъде информирана преди сключването на всяка покупка на газ или меморандум за разбирателство над обем от 5 TWh (малко над 500 милиона кубични метра) и може да издаде препоръка в случай на потенциално отрицателно въздействие върху механизма за съвместното закупуване, вътрешния пазар, сигурността на доставките или енергийната солидарност.

Относно солидарността, ЕК има предвид държавите-членки да си осигуряват задължително подкрепа при недостиг на газ за една или повече страни. Специално, това значи разширение на съществуващия механизъм за солидарност – тези, които имат терминали за втечнен газ, да помагат в случай на нужда на тези, които нямат директна свързаност през тръбопроводи с терминали с втечнен газ. ЕК иска солидарността да е паневропейска, защото досега се базираше на двустранни споразумения.

Специално за TTF идеята е да има динамична ценова граница, която да не позволява спекулативни скокове на цените. През днешния ден, цената на газовите доставки на TTF за ноември падна до под 117 евро за мегаватчас, което е рекодно ниско ниво от началото на войната в Украйна.

Брюксел поставя за цел създаването на нов индекс (бенчмарк) за ценообразуване по отношение на втечнения газ, като работата по бенчмарка трябва да бъде завършена до март, 2023 година.

15 държави от ЕС искат таван на цените на природния газ

България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван...

Освен това Комисията ще извърши оценка на нуждите на REPowerEU (за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия), за да ускори прехода към чиста енергия и да избегне разпокъсаността на единния пазар. ЕК също така предлага целенасочено гъвкаво използване на финансирането на политиката на сближаване за справяне с въздействието на настоящата енергийна криза върху гражданите и предприятията, като се използват до 10% от общото национално разпределение за 2014-2020 г. на стойност близо 40 милиарда евро.

Как върви газовото потребление в ЕС?

Според предварителните данни на Брюксел, през август и септември потреблението на газ в ЕС е с 15% по-ниско спрямо същия период за последните 5 години. ЕК счита, че това трябва да остане минимум така и през месеците от октомври до март, за да се изпълни планът ѝ.

ОЩЕ: Ще каже ли Радев "не" на предложенията на ЕС как да се преборим с енергийната криза, предизвикана от Путин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика