ЕК обяви нови правила, органичаващи държавното финансиране на зелената енергия

23017
ЕК обяви нови правила, органичаващи държавното финансиране на зелената енергия
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия обяви нови правила за държавната помощ в енергетиката, чиято цел е възобновяемите енергийни източници постепенно да станат част от реалния пазар на електроенергия. Те ще влязат в сила от 1 юли тази година, като постепенно ще ограничат държавното финансиране за зелена енергия.

Предвижда се след 2017 година то да се получава не автоматично, както досега, а на конкурентен принцип – след тръжни процедури.

Стойнев се поприсети, че и НЕК има дългове към ЕРП-тата

За нов начин, при който ЕРП-тата да бъде компенсирани навреме за произведеното количество "зелен ток" от НЕК, както е по договор, загов...

Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обясни, че огромните субсидии за сектора са помогнали много за борбата с климатичните промени, но в същото време са имали огромно отражение и върху пазара на електроенергия.

Механизмите за подкрепа доведоха да значително увеличаване на цените на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса. Те защитиха производителите на енергия от възобновяеми източници от всички рискове, като позволиха производството на количества, които не отговарят на реалното търсене.

Това доведе до изкривяване на конкуренцията във и между отделните страни-членки. Решението, което не засяга съществуващите инсталации и дава възможност държавната подкрепа за по-малки мощности да продължи както досега, беше незабавно разкритикувано от природозащитните организации.

Те го определиха като отказ от екологичните амбиции на Евросъюза, като една от причините е, че, с цел подкрепа на европейската индустрия, в него са предвидени и облекчения за енергийно- интензивните производства.

И ЧЕЗ ограничи производството на зелен ток, макар и само днес

По искане на ЕСО днес от 10:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде ограничено производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика