ЕК одобри косвена помощ от 1 млрд. евро за енергетиката ни

30972
ЕК одобри косвена помощ от 1 млрд. евро за енергетиката ни
Снимка: Getty Images / Guliver

Енерийните централи у нас ще ползват безплатно разрешителни за емитиране на въглероден диоксид в рамките на сума от 1 млрд. евро. Това стана възможно след разрешение от Европейската комисия.

В рамките на единния европейски пазар от 1 януари миналата година действа ETS – Европейската схема за търговия с вредни газове. Схемата цели да помогне на европейския ЕС да постигне целта си за намаляване на парниковите емисии с 20% до 2020 година спрямо нивото от 1990 година. Тя е част от програмата ЕС 20-20-20.

ЕП предприе мерки за спиране на поевтиняването на квотите въглероден диоксид

Европейският парламентът подкрепи плановете за замразяване на известен брой квоти за търговията с емисии въглероден диоксид, целящо нас...

Съгласно разрешението на ЕК сега енергийните централи в България ще могат да използват спестените средства за модернизация на инфраструктура, разнообразяване на енергийните източници и за изграждане на нови инсталации. Спестяването ще става по следния начин – когато квотата до 1 млрд. евро не бъде изпълнена, оставащите пари ще отиват в специален фонд. От него ще се финансират инвестициите в преносните и разпределителни мрежи за газ и електроенергия, и за екологично чисти технологии.

Държавната помощ е част от национален план, който също предвижда закриването на нискоефикасни ТЕЦ-ове, захранвани с въглища, и увеличаване на енергията от възобновяеми източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика