ЕК: Промени за "Южен поток" може да има само в рамките на законите на ЕС

14758
ЕК: Промени за "Южен поток" може да има само в рамките на законите на ЕС

Може да има отстъпки по отношение на "Южен поток" от страна на ЕС, но само ако те са в рамките на европейското законодателство. Това посочи Марлене Холцнер, говорителката на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер.

"Нашата позиция за "Южен поток” не се е променила. Винаги сме казвали, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, ние можем да говорим за това. На този етап не сме получили официално искане, но сме готови да го обсъдим, ако бъде внесено", заяви Холцнер.

ЕК готова да обсъжда с Русия "Южен поток" във всеки момент

Еврокомисията е готова да обсъжда с Русия проекта „Южен поток" във всеки момент, включително и на предстоящата в края на седмицат...

Под действащото законодателство се има пред вид Третият енергиен пакет, който изисква производителят и доставчикът да не са една и съща компания.

Холцнер припомни, че Европейската комисия все още разглежда и правните проблеми, произтичащи от противоречия с европейското законодателство в двустранните споразумения на страните-участнички в проекта и Русия, пише ПИК. Говорителката не изключи този въпрос да бъде повдигнат на предстоящата на 26 септември среща ЕС-Украйна-Русия за руския газ.

По-рано днес министърът на икономиката Васил Щонов обяви, че интересът на България в "Южен поток" е чисто комерсиален и затова ще се преговаря с "Газпром" за максимално високи транзитни такси за преноса на суровина по газопровода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика