Експерти: Случаят с КТБ е същият като този с Northern Rock, а Пеевски беше забравен

38133
Експерти: Случаят с КТБ е същият като този с Northern Rock, а Пеевски беше забравен

Струва ми се, че след време ще трябва отново да говорим по случая Корпоративна търговска банка (КТБ). Излезе много и различна информация за състоянието на банката, за да знаем какво точно е то. Но при непрестанните атаки срещу една финансова институция, в крайна сметка се стигна до сегашното положение, коментира доцент Стоян Александров.

Откакто КТБ влезе под специален надзор, БНБ действа безупречно. Убеден съм, че вложителите в банката са доволни от съобщението, че на 21 юли тя ще заработи, добави Александров. Може би ще се стигне до национализация на банката, ако има дупка в капиталовия портфейл, каза експертът.

КТБ: Гражданските трезори работят

Гражданските трезори на Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния докуме...

Да, съмнение, че това беше умишлено сторено, има. От дълго време ситуацията води към тези, печални резултати, подчерта професор Христина Вучева. Роля има и на множеството информационни канали – кои са в крайна сметка хората, които казаха, че в КТБ се върши нещо нередно? От февруари месец тази година имаше само един донос срещу банката, на „Протестна мрежа” – защо обществото охлаби примката срещу „един депутат, срещу когото протестираше и който предизвика този донос”, попита проф. Вучева в предаването „Лице в лице” на bTV.

Към момента няма информация, че БНБ ще даде КТБ на ВТБ. Ако приемем, че акциите на сегашните акционери бъдат обезсилени, де факто се одържавява банката, каза Александров. Не трябва да забавяме и Закона за кредитните институции – става въпрос за глава 7. Решението на БНБ за КТБ е изцяло повторение на тази глава 7. По същия начин беше постъпено през 2007 година с британската банка Northern Rock. Там се извиха едни опашки, изчерпа се ликвидността и Bank of England спря всичко, оздрави банката и чак преди една година я продаде отново. Така постъпиха и Исландия, и Ирландия със свои банки, подчерта проф. Вучева.

Имаше ли умишлена атака срещу банката?

Факт е, че се твърди, че държавните предприятия са изтеглили парите си от КТБ. Става въпрос за „Булгаргаз” и ТЕЦ „Марица Изток 2”. Смущаващо е, ако действително са изтеглени 500 млн. лева, каза доц. Стоян Александров. С половин уста той призна, че преди две години е имало проверка на КТБ и може би БНБ не е усетила проблемите, а е трябвало.

НЗОК: Кризата с КТБ няма да се отрази на договорните партньори

Във връзка с възникналите проблеми с Корпоративна търговска банка (КТБ) Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) декларира, че к...

Нека не забравяме Наредбата за диверсифициране на средствата на държавните фирми. Тя трябваше да бъде изпълнена до 30 май. Но е възможно например НЕК да е закъсняла и да е имало изтегляне на 1 юни, припомни проф. Вучева. Съдете по постановленията, а не по приказки наляво-надясно – наслушах се в последно време на крайно неточни анализи, добави тя.

Пред БНТ бившият премиер Иван Костов пък посочи, че днес Министерството на финансите оповести официално, че дава шанс на акционерите на КТБ да се справят. Това означава, че държавата пряко признава, че дефицитът може да е по-малко от 300 млн. лева, направи извод бившият председател на ДСБ. А БНБ говори за Гаранционния фонд - значи, че дупката може да е над 300 млн. лева. Нима държавата нападна КТБ чрез изтегляне на пари на държавни предприятия, попита Костов. Как може прокуратурата да действа така срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев? Ако не се докажат обвиненията, Цацаров мигновено трябва да си отиде заради щетите, които се нанесоха на банковия сектор, смята Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика