Енергиен експерт: Европа е заплашена от енергийна криза

4541
Енергиен експерт: Европа е заплашена от енергийна криза
Снимка: iStock/Guliver

Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ. За това предупреди в интервю за БНР енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" Симоне Таляпиетра.

По думите му съвсем правилно е правителствата в различни европейски държави да вземат мерки, за да смекчат удара върху домакинствата. 

Природният газ в Европа с нова рекордна цена

Цената на природния газ в Европа постави нов рекорд, преминавайки нивото от 800 долара за 1000 куб. м. Това предаде БНР, цитирайки РИА...

Според него САЩ изпратиха съобщение преди няколко дни, с което предупреждават за възможна енергийна криза в Европа. Трябва да се надяваме на топла зима, защото при по-ниски температури ще изпитаме трудности с количествата газ предвид нивото на доставките, стана ясно от думите Таляпиетра. 

Той посочи, че може да бъдем изправени пред недостиг на количествата, заради което правителствата трябва да подготвят планове за реакции, които включват и основните индустриални потребители на газ. 

"Настоящата ситуация, която виждаме с цените на газа и електричеството в Европейския съюз, е резултат на „перфектна буря“, причинена от редица фактори и заради търсенето, и заради предлагането, подчерта Таляпиетра.

При природния газ например през януари, февруари и март имаше много студена зима, която се отрази на необходимостта за повече отопление в домовете, следователно увеличи търсенето на газ. След това през пролетта и лятото имахме много високи температури, които доведоха до много по-високо потребление на електричество заради климатиците, коментира Таляпиетра.  

Експрес „Свързана Европа“ започва своето пътуване из целия стар континент

Влакът Connecting Europe Express (Експрес „Свързана Европа“), който ще свърже символично цяла Европа, стартира своето пътув...

В същото време имаме повишено потребление на енергоносители в индустрията заради възстановяването на икономиката. Към това повишено потребление обаче трябва да прибавим и проблема с ниските нива на електроенергия, добита от вятърни централи, защото времето в Европа бе тихо, без много ветрове. Всичко това доведе до по-голямо търсене на газ, а в същото време имахме проблеми със снабдяването, тъй като Русия доставя по-ниски обеми на синьо гориво от очакваното. Държавите нямат възможност да попълнят резервите си, както обикновено се случва в топлите месеци, обясни той.  

В същото време ставаме свидетели как конкуренцията между Европа и Азия на пазара за втечнен газ става все по-голяма. Всичко това води до по-висока цена на тази суровина.  

Трябва да отчетем и фактора цена на въглеродните емисии. Тя буквално изхвърча в небето, за да подкрепи преминаването към по-щадящи от въглищата енергоизточници. Всичко това доведе до ситуацията, която наблюдаваме и която вече предизвика реакция от повечето правителства. Знаете, че Италия, Испания, Франция се опитват да овладеят положението чрез краткосрочна намеса на пазара, каза още Таляпиетра.

Прочетете още по темата: Кузман Илиев: „Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

С политиката си ЕЦБ тласка Европа към живот на заем

Повече от 10 години Европейската централна банка (ЕЦБ) изпомпва пари на пазарите, сякаш повече няма да има утре. Лихвените проценти са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика