Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър: Мораториумът дава въздух и възможност за решения

23 декември 2021, 08:31 часа • 1906 прочитания

С оглед на ситуацията мисля, че всичко възможно, което може да се направи в разумни граници е взето като мярка. Постига се нормален баланс и комуникацията с бизнеса ще продължи. Това заяви енергийният министър Александър Николов пред БНТ. 

По думите му има бизнеси, които доста добре и дългосрочно са планирали разходите си за електроенергия. Другото нещо, което се обсъжда като средносрочна и дългосрочна е олекотяване за процедури за мощности за собствено ползва. Причината да има таван на помощите е много проста - трябва да има прогнозируемост в бюджета и подсигурява елемент на заинтересованост от самите бизнеси, обясни Николов. 

Той посочи, че цените на електроенергия се променят много бързо, а тази сутрин са около 700 лева на мегаватчас. В момента в целия регион до Унгария цената относително еднаква и такава ще бъде, подчерта енергийният министър. Колкото и да се говори, че системата на електроенергийния пазар на България е нестабилна, това въобще не е така, увери Александър Николов. 

"Всичко, което е възможно като инструменти за помощ се обмисля, но няма финална мярка. Ще продължим да говорим с всички, за да може всички максимални решения, които се взимат, да бъдат ефективни и с необходимия баланс", изтъкна Николов. 

Той няма да коментира действията на Народното събрание за мораториума за цените на тока, водата и парното. взимат се решения според това как те решат да се действа, а ние от изпълнителната власт сме длъжни да се съобразим с решенията на законодателния орган, каза Николов. 

Според него не е чак толкова голям проблем, а енергийната система е най-дългосрочната част за планиране. Всяко едно решение трябва да се гледа с перспектива в срок от 10 години, добави Александър Николов. 

Това, което обмисля правителството е как да се намали тежестта възможно и най-бързо за гражданите, което ще подпомогне индиректно бизнеса. Ако се гледа на чисто корпоративен принцип, "Топлофикация София" е близо до технически фалит, но не означава, че дружеството ще спре да функционира. Крайно време е да се вземат мерки от всички страни, включително БЕХ, Столична община. Изготвен е анализ за възможните стъпки и това, което трябва да направим е да останем в продуктивна комуникация, за да може дружеството да си стъпи на крака, подчерта Николов и увери, че няма да има проблем за потребителите. 

За ТЕЦ "Марица Изток" 2 Николов посочи, че трябва да се говори във формат на натрупани дългове. През настоящата година финансовите резултати ще са по-добри, а техническото функциониране на предприятието е много добре и подпомага системата, за да няма дефицит на електроенергия. Това не означава, че дългосрочно предприятието на следва да оптимизира дейността си, каза Николов. 

Той се надява, когато кризата поотмине да се навлязат в детайли и да се оптимизират разходите на ТЕЦ "Марица Изток" 2. С екипа на Министерство на енергетиката ще подготвим одитни комитети, с които ще прегледаме финансовите резултати и детайли. Няма никаква логична причина и Александър Николов не може да намери връзка между футбол и енергетика. Ако се подпомага какъвто и да било спорт, не може да е за сметка на други, каза още той. 

Според министъра, откакто ТЕЦ 2 насилствено е принуден да спонсорира дейност, неприсъща за него, прекъсването на договора между ТЕЦ "Марица Изток" 2 и ФК "Берое" се отлага заради всенародната локална любов. Клубът и към момента разполага с определени активи и ако е толкова ценен, нямаше да има проблем да има собственик, каза Николов. 

"Изкуствените патерици, които се поставят от държавата, трябва да изчезнат максимално бързо", настоя Александър Николов. 

Във връзка със Закона за енергетиката и промените, които се предвиждат, Николов посочи, че за промените в състава на КЕВР е отговорност на народните представители. Има нужда от поправка и промяна на някои текстове от закона, за да може системата да функционира добре законът. Който и да е председател на КЕВР, ще може да работи продуктивно на експертно ниво, очаква Александър Николов. 

Още: Александър Николов: Заради дългосрочната политика се налага поскъпването на тока и парното

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес