ЕС успя да се разбере за парите за коронавируса, Борисов: Договорих още 1 млрд. евро, затова ми искат оставката

11763
ЕС успя да се разбере за парите за коронавируса, Борисов: Договорих още 1 млрд. евро, затова ми искат оставката
Снимка: Правителствена пресслужба

Имаме сделка. Това написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след продължилите 5 дни преговори на лидерите на Европейския съюз.

Този път официалните преговори продължиха по-малко от час, след като почнаха в 6:15 часа сутринта българско време. Преди това, цяла нощ, отново имаше двустранни разговори. А какво точно е финалното предложение и какво ще стане с върховенството на закона при контрола върху харченето на парите - НАУЧЕТЕ ТУК! Пълният документ за споразумението на английски език можете да прочетете ТУК!

В лицето на коронакризата: Ще успее ли ЕС най-после да покаже, че може да е единен?

Разправиите в ЕС за спасителния за европейските икономики пакет след коронавирусната криза приключиха с вечеря, а лидерите се опитаха д...

Включване на живо от Брюксел направи и българският премиер Бойко Борисов. Той потвърди, че безвъзмездните европари за коронавируса са 390 млрд. евро, а делът на заемите - 360 млрд. евро, което определи за "соломоновско решение". Борисов каза, че 200 млн. евро ще има за изоставащите региони в България (точка 67). Многогодишната финансова рамка на ЕС (МФР) т.е. за следващите 7 години ще е 1,824 трилиона евро.

Специално за върховенството на правото, българският премиер посочи, че подходът е "почиващ на доказателствата" - когато говорим има или няма беззаконие.

За България, общият размер на средствата по новата МФР и е близо 29 млрд. евро. Това било с 1 млрд. евро повече - е за това заслужавам да ми се иска оставката, обясни Борисов, подчертавайки колко намален е европейският бюджет  - с 62 млрд. евро. "За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години", подчерта лидерът на ГЕРБ, според който това било повече, отколкото България изкарала при всички социалистически правителства. Ще има с 800 млн. евро повече за кохезионна политика, уточни премиерът. А за "справедлив преход" заради зелената политика щяло да има още половин милиард евро, общо 200 млн. евро и за защита на общата граница.

По пакета "Следващо поколение ЕС", България ще може да разчита на над 7,7 млрд. евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд. евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн. евро по инструмента REACT-EU, който влиза в пакета "Следващо поколение ЕС". Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата, предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в пакета "Следващо поколение ЕС" така са включени и над 600 млн. евро за България.

Борисов: Предлагаме намаляване на грантовете, но увеличаване на заемите (ВИДЕО)

Това, което се предлага и което и позицията на България, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заеми...

Борисов не пропусна да се похвали, че Еманюел Макрон го подкрепил да има общоевропейски норми и решения за коронавируса - през Европейската комисия. И изрази съжаление как този Съвет не бил рекорден, т.е. този от Ница през 2000 година остава такъв като продължителност. "Моят рекорд за кафета е непобедим вече", похвали се обаче министър-председателят.

"Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е изключителен приятел на България", заяви Борисов, който благодари още на германския канцлер Ангела Меркел и австрийския канцлер Себастиан Курц, който направил изказване пред Съвета сякаш е български премиер. Борисов благодари и на холандския премиер Марк Рюте.

Как точно ЕС ще контролира парите, които дава, включително за България и кога ще ги даде - НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com