ЕСО не иска поскъпване на тока

17848
ЕСО не иска поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

Няма да искаме увеличаване на цената на тока, заяви изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов, предаде БГНЕС.

В момента таксата пренос е в размер на 1,36 лв. на мегават. Тази такса не е причина за драстично увеличение на цената на тока, обясни Йотов. "По-скоро смятам, че трябва да има преразпределение в самите дружества по веригата и така да се осигури подновяване на електропреносната система", коментира още той. Директорът на ЕСО посочи, че операторът е изготвил десетгодишен план за развитие и предстои той да бъде обсъден в КЕВР.

Според изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев трябва да се увеличат количествата енергия за регулирания пазар, произвеждани от собствени мощности на НЕК. Според Илиев трябва да се увеличат квотите на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". От 5,7 млн. мегаватчаса, които АЕЦ "Козлодуй" продава на регулирания пазар на цена от 30 лв на мегаватчас, само 1,7 млн. мегаватчаса отиват в НЕК, а останалите в ЕРП-тата. Поне половината от енергията от АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар трябва да преминава през НЕК, категоричен бе шефа на компанията.

Трябва да се намали дупката в НЕК, в момента доставчикът продължава да губи. Текущият дефицит на НЕК е над 1 млрд. лева, като това са задължения към производителите, съобщи Илиев. Най-много са задълженията към двете американски централи, призна той.

Петър Илиев посочи, че с промените в Закона за енергетиката вече законово решено е, че НЕК няма да е длъжна да изкупува произведената от ВЕИ и от заводските централи и топлофикациите енергия, която надвишава определените им годишни квоти. Досега някои централи са произвеждали до 75% повече енергия от определената им квота, която също е била задължително изкупувана, подчерта Илиев.

Междувременно "Булгаргаз" предложи цената на природния газ за второто тримесечие на 2015 г. да бъде намалена.

В съответствие с изискванията и условията на наредба за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за второ тримесечие на 2015 г. в размер на 523,72 лв./хм3 без акциз и ДДС – намаление в сравнение с прилаганата през първо тримесечие на 2015 г. цена със 79,42 лв./хм3 – 13,17 %.

Овчаров: След като не плащаме истинската цена на тока, така ще е

Ако не тази година, сигурно догодина ще се усетим какво трябва да се направи, за да не се случват неща като тези в Ардино. Това заяви б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика