ЕВН иска скок на тока на 3 месеца

4966
ЕВН иска скок на тока на 3 месеца

За по-точно адаптиране на цената на тока предлагаме добавката за „зелена” енергия да се коригира на всеки три месеца. Това обяви изпълнителният директор на електроразпределителната компания  ЕВН – България Йорг Зьолфелнер в понеделник на брифинг за старозагорските журналисти, предаде Стандарт нюз.

В общото увеличение на цената на тока за потребителите на компанията с 13,6 на сто от 1 юли делът на „зелената” добавка била повече от половината – 7,1%.  За първото полугодие на тази години производството на еленергия от възобновяеми източници е скочило почти двойно – от 191 мегавата на 374 мегавата.

Дават помощите за ток в края на август

В края на другия месец или в началото на септември започваме да изплащаме компенсациите за скъпия ток на социално слабите. Това обяви...

Австрийският шеф не се нае да прогнозира колко ще се увеличат „зелените” мощности до края на годината. В ЕВН продължавали да идват собственици на фотоволтаици и вятърни генератори с подписани договори и акт 16 преди фаталния 30 юни, когато ДКЕВР хлопна мандалото за новите мощности и големите префенерции в изкупните цени. Други пък, закъснели с пуска, но инвестирали сериозни суми, били готови да бъдат присъединени към електромрежата дори и на новите по-неизгодни изкупни цени.

ЕВН е по-добър стопанин от държавата, макар че собствеността няма значение, когато се спазва законът, каза още Зьолфелнер. Като аргументи той посочи инвестираните над 1 млрд. лв за 7-те години откакто компанията е собственик на електроразпределителната и електроснабдителна мрежа в Югоизточна България. Драстично били намалени технологичните загуби, решен бил и проблема със заплащането на сметките за ток в трудни региони като пловдивския кв. Столипиново, посочи още той. В почти всички региони били реализирани проекти за дистанционно отчитане на показанията на електромерите в жилищни блокове. В старозагорския кв. „Три чучура” например  „умните” измервателни уреди свалили технологичните загуби, в които влизат и кражбите, от 18,12% на 4,98%.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика