EVN свали леко мизата, поиска 7,9% поскъпване на тока

20784
EVN свали леко мизата, поиска 7,9% поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

EVN България" внесе ценови предложения в ДКЕВР за следващия ценови период от юли 2014 г. до юни 2015 г. с искане за увеличение цената на електроенергията средно със 7,9 на сто, съобщиха от ЕРП-то.

В предложенията двете дружества EVN България Електроснабдяване и EVN България Електроразпределение посочват само параметрите на тези услуги и цени, които се заплащат към тях, без към момента да са ясни останалите компоненти, които формират крайните цени на електроенергията.

От дружеството уточняват, че посочените параметри са съобразени само с необходимите приходи за дейността на дружествата и следват обявените от EVN България през месец февруари 2014 г. предложения. Според тях средната цена на електроенергията за битовите и бизнес клиенти на EVN България би трябвало да се промени средно със 7,9% спрямо сега действащите цени.

Както и при двете ценови заявления, които EVN България внесе в ДКЕВР през март и април 2013 г., и сега компанията за пореден път отбеляза силната необходимост ДКЕВР да включи в разходите на Националната електрическа компания (НЕК) механизъм за компенсиране на натрупаните и неразплатени средства към EVN България Електроснабдяване, свързани с законовото задължение на дружеството за изкупване на енергия от ВЕИ. Искането следва логиката на разплащания в сектора, според която крайните снабдители изкупуват цялата енергия от ВЕИ, след което получават компенсиране от НЕК. Приходите на НЕК за това компенсиране се формират от определената от ДКЕВР цена за "зелена енергия", която от 1 август 2013 г. е включена в цената на НЕК "задължение към обществото", и която следва да е в такъв размер, който да покрие тези разходи, казват от EVN.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика