Евтиният азерски газ не идва заради външна намеса, загатна енергийният министър

22287
Евтиният азерски газ не идва заради външна намеса, загатна енергийният министър
Снимка: iStock

Преносът на газ от Азербайджан не е проблем. Капацитетът не е проблем. Това заяви енергийният министър Александър Николов.

По думите му, 1 млрд. куб. метра, които България може да доставя от Азербайджан, не са проблем да бъдат доставени и то по алтернативни трасета. Вече е ясно, че цената е по-ниска от тази по договора ни с Русия и е ясно друго – самият Иван Иванов, председателят на КЕВР (с изтекъл мандат), потвърди това в заседание на КЕВР и уточни, че азерският газ е 4 пъти по-евтин!

Темата за цените на газа разбуни духовете във Фейсбук - политици с разнородни позиции

България посрещна и 2022-а като 2021-а – с големи новини за газа, и то какви. Увеличение с 30% от 1 януари, обявено от Комисията ...

Къде тогава е проблемът – по думите на Николов, проблемът е в търговските отношения на България с консорциума, който е другата страна по договора за доставка на азерски газ за страната ни. Именно този консорициум и участниците в него са една от неизвестните на широката общественост – т.е. кой участва в него, защото това е търговска тайна според подписания през 2013 година договор. Точно подробности за този договор и това, че не само азербайджанската държавна газова компания „Сокар” е част по този договор предизвика скандал и съмнения за лобизъм. Особено активни в него са от ГЕРБ, които твърдят, че тези разкрития застрашават договора.

„Кондорциумът, който експлоатира „Шах Дениз” (находището в Каспийско море, от което идва азерският газ по договора с България), както и цялата структура отзад и всички акционери се грижат по най-добрия начин за техните си интереси – нека го кажа по този начин. Това доколко ние (България) сме успели назад във времето да направим същото е въпрос, който за момента е отворен”, заяви енергийният министър. Което поставя друг въпрос – дали количеството, което е обявено по договор и не се доставя – 65%, не отива на спот пазари и не се продава далеч по-изгодно за въпросния консорциум.

Николов каза и друго – ако прегледате търговската структура на консорциума, ще видите, че не всичко зависи от едностранно решение на Азербайджан, но имало ясно изразена позиция от Азербайджан да има увеличение на доставките за България. Консорциумът се казва Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC). „В момента количествата са значително под оптималните и това е основният проблем, който движи цената в тази насока”, продължи Николов, с уточнение и какво се случва на международните пазари с газа и петрола.

Същевременно Николов обяви, че шоковото поскъпване на газа не е факт засега предвид развитието на нещата на европейските пазари. Там спот цената пада – заради топлото време и заради доставките на втечнен газ от САЩ.

Скандалът с договора за евтиния газ от Азербайджан и Булгаргаз става все по-голям

Да, "Булгаргаз" сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла информация по клаузи от договора с азерския доставчик на газ. Това е не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика