Фирмите ще докладват пред НАП командировъчните

5692
Фирмите ще докладват пред НАП командировъчните
Снимка: iStock

За втора поредна година финансовото министерство се опитва да наложи на работодателите да декларират всички добавки, които дават към заплатите на всеки един от служителите си, дори и когато са освободени от облагане. Сред тях са и парите, изплатени за пътни, дневни и квартирни при командировки.

ОЩЕ: Увеличават дневните пари за командировка в страната на 40 лева

Миналата година опитът да се докладва пред НАП на кого е даден всеки лев, изплатен за командировка, предизвика силен отпор сред бизнеса. Работодателите обявиха, че това е огромна административна тежест, която изсква попълване на голям брой справки. Освен това според тях изплатените командировъчни пари не могат да се третират като доход за работника или служителя. Тогава в Народното събрание това предложение на МФ отпадна, но сега финансовият министър Асен Василев го внася отново.

"В практиката често се констатират случаи на отклонение от данъчно облагане чрез изплащане на част от възнаграждението под формата на „необлагаем доход“ - напр. под формата на командировъчни пари", посочва МФ в мотивите за промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, пише в. "Сега".

Но не са само командировъчните - МФ предвижда сериозно разширяване на информацията, която фирмите трябва да дават пред НАП за необлагаемите доходи на своите служители. Премахнати са всички действащи в момента изключения за деклариране в справката за изплатените доходи. Така например работодателите трябва да описват раздадената безплатно храна или порционни пари, които в повечето случаи се полагат при специфичен режим на работа, например работа на смени. На деклариране вече подлежи и раздадено работно облекло и предпазни средства, или парите, дадени за закупуване на работно облекло. МО, МВР и агенциите от сектор "Сигурност" също ще трябва да декларират храната, снаряжението и допълнителни компенсации, които раздават на военните, полицаите и други служители.

От работодателите вече се иска да декларират за всеки един служител какви допълнителни осигуровки или застраховки са правели през годината за своя сметка, както и дали са давали помощи за лечение, за транспорт до местоработата или доходи в натура.

ОЩЕ: Окончателно: Правителството прие удвояването на командировъчните

Всички тези необлагаеми доходи ще трябва да се описват в справките, които фирмите подават в НАП всяка година до 28 февруари, наред с изплатените облагаеми доходи през предходната година

Миналата година в последния момент бе въведено изискване да се докладват раздадените ваучери за храна, което също предизвика напрежение. Счетоводителите имаха по-малко от два месеца да съберат и подготвят тази информация за всеки един работник.

МФ обяснява събирането на информация за всички доходи на гражданите, включително и освободените от данък, с намерението да създаде подоходен регистър, който да показва реалното им имотно състояние. Така можело по-прецизно да се определи кой от какво социално подпомагане има нужда, а също да се използва и при определянето на енергийно бедните домакинства, което предстои заради либерализацията на пазара на ток за бита от началото на 2026 г. Освен това информацията в НАП за всички доходи на хората ще позволява бързо да се прави проверка кой откъде има доходи и как е придобил имуществото си, обясниха преди време от финансовото министерство.

С тази цел от миналата година не само работодателите, но и всички платци на доходи към физически лица, бяха задължени да ги докладват пред НАП, дори и за тях да не се дължи данък. Такива са доходите от хазарт и рента, както и лихвите, които изплащат банките от спестявания и инвестиционни схеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика