Фондът на фондовете ще управлява над 117 млн. лв. по новата научна програма към Министерството на иновациите

873
Фондът на фондовете ще управлява над 117 млн. лв. по новата научна програма към Министерството на иновациите
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Фондът на фондовете и Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа (МИР) подписаха Споразумение за финансиране. Средствата са осигурени от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Документът дава мандат на ФнФ да управлява финансов ресурс по програмата в размер на  117 415 542 лв.

Средствата за финансови инструменти, възложени на ФнФ чрез споразумението, са 97,84 млн. лв., а останалите 19,57 млн. лв. са за безвъзмездна финансова помощ, предоставена в комбинация с финансови инструменти в една операция.

Министър Пулев отличи световен лидер в роботизираната хирургия за инвестицията му от 80 млн. лв. у нас

Служебният кабинет показва отличен дух и екипност до края. В условия на максимална приемственост с ясна политическа воля и приоритети у...

Основна част от инвестициите ще се насочат към подкрепа за спин-оф компании (такива, които превръщат иновациите в реален продукт), стартиращи високотехнологични предприятия и компании, базирани на знанието; създаване и развитие на индустриални старт-ъп системи, насочени към разгръщане на научни изследвания и иновации; трансфер и комерсиализация на технологии; превръщане на научни разработки в пазарно приложими продукти и технологии; разгръщане и акселерация на стартиращи компании около развити индустрии и клъстери.

Съгласно сключеното споразумение, ФнФ ще структурира Фонд за технологичен трансфер - специфичен финансов инструмент, който ще осигурява дялови и квази-дялови инвестиции (хибридната форма на финансиране между дялов и дългов продукт) за подпомагане на трансфера на технологии в България. Инструментът ще подкрепя развитието на потенциала в областите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г., сред които мехатроника и микроелектроника, информационни и комуникационни технологии, биоикономика и биотехнологии, кръгова и нисковъглеродна икономика и др.

Планираните за изпълнение инструменти по новия мандат са съобразени с дейностите и целите по Приоритет 1 на ПНИИДИТ - „Устойчиво развитие на българската научно-изследователска и иновационна екосистема“.

Припомняме, че на 16 февруари тази година беше сключено друго споразумение между Фонда на фондовете и Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, като управляващ орган и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. Споразумението даде мандат на ФнФ да управлява финансови инструменти по новата програма за конкурентоспособност в размер на над 1,26 млрд. лв. за инвестиране в разработване на иновации, стартиращи предприятия, внедряване и разработване на дигитални решения, оборотни средства, средства за закупуване на оборудване. По него ще се реализират и дългови инструменти (заеми и гаранции) – един за енергийна ефективност и един за кръгова икономика (подкрепа в областта на проектирането на продуктите, производствените процеси и управлението на отпадъци).

България ще черпи опит от Израел в киберсигурността

България и Израел могат да си сътрудничат в сферата на киберсигурността, където Израел е глобален лидер, а България може да се превърне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика