Гуцанов помогна за монопола на търговски предприятия върху услугите, казва НПО*

31778
Гуцанов помогна за монопола на търговски предприятия върху услугите, казва НПО*
Снимка: БГНЕС

С внесена от червения депутат Борислав Гуцанов поправка в Закона за обществените поръчки (ЗОП) де факто се дава зелена светлина на общините да дадат монопол върху изпълнението на всякакви услуги от търговски дружества. За това алармира Софийския обществен съвет (СОС).

Става въпрос за промяна в точка 13 от чл. 12 в ЗОП. Законопроектът изначално е подготвен и внесен от Министерски съвет и изобщо не предполага да се развързват ръцете на местната власт да бълва на пазара търговски дружества – монополисти, счита СОС. Промените са приети на първо четене, но през есента на миналата година Гуцанов внася предложение преди второто четене в Комисията по правни въпроси на парламента, казват от СОС. Т.нар. поправка in house възлагане е приета на 30 април тази година, а СОС оспорва, че дори фирмите със 100% общинско участие са отделни от общината юридически лица и прехвърлената в тях собственост не е общинска. Причината – вечният спор каква е разликата между общинско предприятие и търговско дружество със 100% общински капитал. Според специалисти разликата е, че в първия случай бюджетите по отделните дейности трябва да преминават през процедура на одобрение от съответния общински съвет, докато при ЕАД това не е необходимо.

Г-н "Дюнигейт" спря обществената поръчка за редакция на ОУП на Царево

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила конкурса за редакция на настоящия Общ устройствен план (ОУП) на Царево. Това е ст...

„Опасното в тази постановка е превръщането на търговските дружества с общинско участие в монополисти, като така се нарушават основните принципи на свободния пазар, където е мястото на търговците по принцип. – твърдят от Софийски обществен съвет. Нещо повече! Всички знаем, че във фокуса на всяка фирма е растежът на приходите и по-голямата печалба, а в една неконкурентна и монополна среда подобни цели удрят пряко гражданите. Общините имат всички възможности да извършват дейности за задоволяване на собствените си нужди и потребностите на населението чрез поддържането на общински предприятия, които са разпоредители с бюджет и не работят за печалба, а прякото възлагане на поръчки към тях и към момента става извън рамките на ЗОП”, се казва в съобщението на СОС.

Софийски обществен съвет ще настоява за възстановяване на нормативния регламент отпреди недоразумението с приетата промяна в закона като потърси съдействие от Омбудсмана и Комисията за защита на конкуренцията.

* Информацията е коригирана - става въпрос за евентуален монопол на търговски дружества при изпълнение на договори за услуги, възлагани от местната власт, а не за общински предприятия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика