Хотелиери: Перките в морето ще съсипят туризма

1260
Хотелиери: Перките в морето ще съсипят туризма
Снимка: Добротич Уинд

Перките (ветрогенераторите, бел. ред) в морето ще съсипят туризма, ще нарушат екологията и биоразнообразието в крайбрежните зони на Черно море и ще доведат до преки загуби за бюджета. Това посочват  в своя позиция представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Хотелиери, ресторантьори и туристически сдружения, членуващи в най-старата и национално представена браншова туристическа организация с 36 регионални структури, се обявиха срещу приетият тихомълком закон, който дава право да се строят вятърни перки в непосредствена близост до родните плажове, съобщиха от Асоциацията.

За пореден път управляващите показват, че туристическият сектор не им е приоритет, въпреки факта, че пряко и косвено инвестициите в бранша допринасят всяка година за около 13 на сто от БВП, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. Не може да се приеме закон на първо четене, който засяга бъдещето на водещ икономически отрасъл, какъвто е туризмът, и чак след това депутати и властимащи да се сетят, че подобна нормативна промяна трябва да се обсъди и с браншовете, които пряко засяга – туризъм и риболов, обясни Щерев. Дори вносителите не ни канят на срещи, а единствено отделни депутати, посочи той. Идеята за поставяне на перки може да компрометират ранните записвания за предстоящия летен сезон, защото няма турист, който вместо да се наслаждава на приятен пейзаж иска да гледа перки в морето, допълни Щерев.

Още: Хотелиерите по Черноморието ще искат компенсации от ЕС за слабия сезон

Опасност за екологията? 

Поставянето на перки явно обслужва нечии чужди интереси, но не и тези на икономиката, хазната или бизнеса, посочи и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Той посочи, че заиграването с уж възобновяемите източници продължава. И посочи, че и той подведен от рекламата е инвестирал във фотоволтаици за собствения си хотел, но всъщност спестяванията не са факт и няма как да бъдат, тъй като технологията не води до очаквания и прокламиран ефект от нея. Подобно вложение въобще не е ефективно и съм сигурен, че същото би било и при поставяне на вятърни перки в морето, посочи Налбантов.

Поставянето на вятърни перки ще наруши екологията, ще унищожи рибните пасажи, които са в близост до брега, ще доведе до щети за България като туристическа дестинация и при това за сметка на недотам проучени и вероятно неголеми ползи, допълни зам.-председателят на БХРА. Той допълни, че неслучайно Черно море носи това име заради неочакваните щормове и бури, които допълнително правят монтирането на вятърни перки неподходящо, защото има вероятност от събарянето им в морето и екокатастрофа.

Не режете главата на кокошката, която снася златни яйца!

От БХРА призовават политиците да погледнат отвъд лобистките и частни интереси и да помислят за сектора, който пълни 13 на сто от хазната и има потенциал да храни децата и внуците на управляващите. Не режете главата на кокошката, която снася златни яйца и престанете да неглижирате туристическия сектор, призовават от организацията. От Изпълнителното бюро на БХРА подготвят и официални становища до институциите, в които ще настояват законопроектът за вятърни генератори в Черно море да бъде оттеглен и да не се гледа на второ четене.

Още: Токът от вятър и слънце в ЕС през 2022 г. е повече от произведения от газ  

По време на блиц контрола в парламентарната Комисия по туризъм, в средата на януари, министър Зарица Динкова посочи в отговор на депутатски въпрос за изграждането на вятърни електроцентрали в непосредствена близост до морските ни курорти, че министерството ще направи всичко възможно в компетенциите си, за да защити баланса между опазването на природата, поминъка на населението и европейската ресорна стратегия за тези мощности.

В края на януари парламентът на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com