ICGB финализира усвояването на средствата за интерконектора с Гърция

986
ICGB финализира усвояването на средствата за интерконектора с Гърция
Снимка: iStock

ICGB усвои последния транш от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България. Финалната сума от 22,1 млн. евро беше одобрена след успешното приключване на редица одитни процедури.

По-рано през октомври се навърши една година от началото на търговската експлоатация на интерконектора. Новата инфраструктура вече осигурява близо 50% от количествата природен газ, необходими за вътрешното потребление на България. С изграждането на IGB е осигурен и нов маршрут за доставки на природен газ и до други държави от по-широкия регион.

Колко е общата стойност на проекта?

Общата стойност на проекта е 253 млн. евро. Средствата са осигурени чрез финансиране от акционерите БЕХ и IGI Poseidon, 109,9 млн. евро под формата на заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) и 39 млн. евро, отпуснати по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК 2014-2020).

Още: Ето колко от капацитета на интерконектора Гърция-България е резервиран за следващата газова година

В началото на ноември 2022 г. ICGB получи одобрение за последния транш от дългосрочния заем от ЕИБ след успешен одит от независими международни експерти. Последното плащане по ОПИК е извършено през май 2023 г.

Независимите одити ще продължат и по време на фазата на търговска експлоатация на газопровода. Те ще се провеждат ежегодно, включвайки одити на документация и инспекции на терен, с цел да се гарантира пълно съответствие с европейските и националните разпоредби и законодателство.

„Приключването на този етап от развитието на IGB e доказателство за последователните усилия на ICGB да осигури пълно съответствие в проектната фаза и да отговори на най-високите стандарти в индустрията. Сега, достигайки първата ни годишнина в експлоатация с общ капацитет от 3 млрд. куб. м/г., вече работим активно по разширяване на IGB до 5 млрд. куб. м/г. Това ще допринесе за енергийната сигурност и независимост на региона“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Джордж Сатлас и Теодора Георгиева. Двамата отбелязаха, че в момента ICGB проучва пазарния интерес към тази следваща стъпка от развитието на проекта.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

Още: Над 3 млн. мегават часа. са пренесени по интерконектора с Гърция

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика