ICGB: Над 70% от капацитета на интерконектора е резервиран за 2023-2024

1416
ICGB: Над 70% от капацитета на интерконектора е резервиран за 2023-2024
Снимка: iStock

Независимият преносен оператор ICGB финализира търговете за свободния годишен капацитет на газопровода IGB - интерконектора с Гърция - за следващата газова година 2023-2024. Над 70% от предлагания капацитет е резервиран, а останалото количество ще се предлага на тримесечни, месечни и дневни търгове.

Преди няколко дни от ICGB, отговарящи за управлението и търговската експлоатация на газопровода IGB, стартираха задължителна процедура за оценка на пазарното търсене за добавен капацитет на междусистемната газова връзка. Към момента газопроводът оперира с капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като може да достигне над 5 млрд. куб. м. в зависимост от пазарния интерес - с допълнителна инвестиция.

Над 3 млн. мегават часа. са пренесени по интерконектора с Гърция

3,08 млн. мегават часа са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България за периода 1 януари – 28 февруари 2023 г. Съобщиха о...

„Търговете, проведени на две основни платформи за резервиране на капацитет, предложиха наличния капацитет по интерконектора за пет последователни газови години. Резултатите са отлични, има и нови доставчици на газ, които за първи път навлизат на нашия пазар благодарение на новата инфраструктура - за нас това е доказателство за стратегическата роля на IGB“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

По думите им - над 37 милиона kWh/ден са резервирани за газовата година 2023/2024, което се равнява на над 70% от наличния неосвободен капацитет за този период.

Тези положителни резултати се дължат отчасти и на стратегическото решение на ICGB да предложи и квазигодишен капацитет в точката на междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на преносна система DESFA, което ще позволи транспортирането на природен газ при планираното въвеждане в експлоатация на LNG терминала в Александруполис. „Това беше ключово решение и ние положихме системни усилия за съгласуване на този подход с операторите на съседни преносни системи и за получаване на необходимите одобрения от националните енергийни регулатори“, отбелязаха Георгиева и Сатлас.

Към момента интерконекторът оперира с общ капацитет от около 3 млрд. м3/г., като 1,57 млрд. м3/г. са резервирани по дългосрочни договори, които осигуряват достъп до природен газ от Азербайджан. Останалият наличен капацитет се предлага на две основни европейски платформи - платформата за резервации PRISMA за точките на междусистемно свързване с оператора на преносната система на Трансадриатическия газопровод (TAP) и с DESFA в Комотини, Гърция, както и платформата RBP за точката за междусистемно свързване с националния оператор „Булгартрансгаз“ в Стара Загора.

ICGB подписа меморандум за газов коридор с Унгария, Румъния и Гърция

Независимият преносен оператор ICGB, който отговаря за търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България, „Булгартрансга...

IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително Молдова и Украйна.

ОЩЕ: Гърция оттегли претенции за милиони, ICGB ще вземе компенсация за интерконектора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика