Илин Димитров: Очакваме летния сезон да надмине 2019 г.

1017
Илин Димитров: Очакваме летния сезон да надмине 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Подсигурихме успешен летен сезон 2023 г., като очакваният ръст е от около 5 на сто спрямо предковидната 2019 г. Това написа във Фейсбук служебният министър на туризма Илин Димитров, представяйки свършеното от него и екипа му. Министърът ще отчете дейността си пред членовете на парламентарната Комисия по туризъм по-късно днес.

Регистрирахме най-успешния зимен сезон откакто водим статистика - туристите са с 23 на сто над 2019 г. и 25 на сто над миналата година, въпреки неблагоприятните климатични условия през тази зима. Това е един от основните показатели за работата на всеки един министър на туризма - реализираните нощувки и вкараните в бюджета средства, изтъква още Илин Димитров. Той цитира данни на Световната организация по туризъм (UNWTO), според които България е на шесто място в света по "най-добре" представяща се държава за първото тримесечие на 2023 спрямо 2019.

Летище Варна посрещна първия полет с туристи за лятото

Вместо страната ни да се срамува от участието си в изложенията (всеки помни скандалите), ние вече печелим награди от визията на щандовете ни - организирахме представянето на страната ни на 12 международни туристически изложения, като броят на съизложителите надхвърли 235, пише служебният министър на туризма. 

Министърът на туризма каза какво ни очаква през летния сезон

Данните и информациите, които получаваме за предстоящия летен сезон, са положителни и очакваме да надминем 2019 година с 5 процента. То...

В отчета си министърът акцентира и върху подготвеното домакинството на страната ни за 68-а сесия на Регионална комисия Европа на СОТ в периода 31 май – 2 юни 2023 г. Според него това ще даде възможност българският туристически продукт да бъде представен пред изключително широка и професионално ориентирана аудитория - министри, държавници, представители на бизнеса, на академичните среди и др. Същевременно, по време на срещата, ще се извърши избор на новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023-2027 г., като България е кандидат за едно от 4-те места, пише министърът.

Министър Димитров напомня в отчета си за разработената Идейна концепция на Гаранционен фонд като елемент от националната защита срещу несъстоятелност на туристическите организатори в съответствие с Директива 2015/2302 на Европейския парламенти на Съвета относно пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, която беше представена и обсъдена с националните сдружения на туроператорите и туристическите агенти. Работи се вече по втория етап - формулирането на модел на самия Туристически гаранционен фонд. Това ще доведе до преодоляване на проблемите с обезпечаването на дейността на туроператорите и гарантиране по-добре интересите на гражданите, посочва министърът.

В резултат от засилената контролна дейност по плажовете през предходния служебен мандат, се подобри координацията и взаимодействието с концесионери и наематели на морски плажове, като преди лято 2023 г. подготвихме и започваме масирана информационна кампания за стриктно спазване на изискванията на концесионните и наемните договори, като самите концесионери и наемателите заявиха готовност да работят за подобряване на качеството на услугите по плажовете. Имаме и рекорден брой плажове със сертификат "Син Флаг", изброява още свършеното от ведомството министърът.

Той напомня, че съвместно с Министерство на здравеопазването е осигурена адекватна и бърза медицинска помощ по българското Черноморие и през предстоящия летен сезон 2023 г. Намерихме трайно решение на един съществен проблем по българското Черноморие като подписахме многостранен меморандум за сътрудничество между заинтересованите ведомства, няколко морски общини и УМБСМП "Н.И.Пирогов" ЕАД, допълва Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика