Инфлацията намалява, достигна нивата от 2016 година

1861
Инфлацията намалява, достигна нивата от 2016 година
Снимка: iStock/Guliver

Годишната инфлация в България през октомври продължава да намалява. Докато през септември бе 0,9%, през октомври вече е 0,8%, съобщи НСИ. Това е най-ниското ниво на инфлацията спрямо същия месец на миналата година от края на 2016 г. насам, когато пак беше толкова, пише 24 часа.

Оттогава тя почти неизменно се покачва, като рекордът от 4,1% бе постигнат през януари т.г. От началото на пандемията обаче цените у нас по-често намаляват, отколкото да се увеличават. Сега поскъпването на стоките и услугите спрямо септември е 0,6%.

Рекорден ръст на онлайн търговията у нас

Търговията на дребно в България вече е в процес на възстановяване от шока, който преживя в началото на пандемията. През септември за пе...

С настъпването на есенно-зимния сезон с най-голям принос към инфлацията на месечна база са облеклата и обувките, които са поскъпнали с 8,1% спрямо септември, както и развлеченията и културата, чиито цени са с 6% по-високи. Потреблението на дрехи и обувки обаче бе сред най-силно пострадалите в пандемията, като през март, април и май сривът в продажбите им беше достигнал 80%. През октомври облеклата поскъпват със 7,2% спрямо септември, а обувките - с 10,1%. Разходите за развлечения и култура също са се свили с много в пандемията и е нормално цените да се увеличат. Белег на лошото състояние, в което се намира туризмът, е, че през октомври цените на хотелите и ресторантите остават без никаква промяна спрямо септември.

Стоките и услугите, свързани с образованието, поскъпват с 0,6% спрямо септември. При всички други стоки и услуги обаче цените растат с до една десета от процента или намаляват. Сред хранителните стоки, които поскъпват най-много през октомври в сравнение със септември, са предимно сезонните плодове и зеленчуци. Доматите например са поскъпнали с 10,2%, краставиците - с 6%, пиперът - със 7%, а олиото - със 7,7%. Почти всички месни и млечни продукти обаче поевтиняват, както и ябълките и цитрусовите плодове. Вследствие на вдигането на цената на газа услугите на централното газоснабдяване поскъпват с 5,6% през октомври. Автомобилните горива почти не са променили цените си, но транспортните услуги като цяло търпят намаление от 0,6%. Октомври бележи и леко поскъпване - с 0,1%, на лекарските и зъболекарски услуги, както и на лекарствата. Банковите такси и услуги продължават да поскъпват, но този път само с 0,2% за разлика от предишните месеци, когато поскъпването стигаше до 20% на месечна база. Банковите такси продължават да поскъпват, но само с 0,2%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика