Иванов: КЕВР глоби EVN, но няма да отнема лиценза му

3055
Иванов: КЕВР глоби EVN, но няма да отнема лиценза му
Снимка: БГНЕС

Има нарушение от страна на EVN и то е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 милион лева, съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за енергетиката. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с прекратената процедурата за отнемане на лицензията на EVN.

„Комисията не намери достатъчно основание за отнемането на лицензията“, допълни Иванов, като подчерта, че наложената на дружеството глоба е максимално високото наказание, съгласно Закона за енергетика.

EVN иска парното да поскъпне с 40%

В деня, в който цената на природния газ се увеличи с 30%, едно от ЕРП-тата в лицето на EVN внесе своето предложение за цената на тока з...

„Що се касае до другите две дружества – от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения“, отбеляза още председателят на КЕВР и обърна внимание, че обемът от информация е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията.

На въпрос дали и за останалите две ЕРП-та ще бъде взето аналогично решение, той отговори: „Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него“. Иван Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про също са били на стойност 1 милион лева.

„EVN обжалва пред административния съд-Пловдив наложената глоба. Тя беше потвърдена на първа инстанция, впоследствие се обжалва и беше потвърдена и на втора. В края на миналата година зам.-окръжният прокурор на Пловдив поиска възобновяване на делото. На 1 август тази година Административен съд-Пловдив отказа възобновяване и потвърди окончателно, че глобата от 1 милиона лева влиза в държавния бюджет на Република България“, обясни Иванов. От думите му стана ясно също, че до момента единствено EVN от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕД да върне прихванатите вземания, предаде Фокус.

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през пролетта на 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние.

КЕВР няма да отнема лиценза на EVN

Kомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е прекратила процедурата за отнемане на лицензията на "EVN България Електроснабдяван...

Кражбите на ток не могат да бъдат намалени единствено със санкции, те трябва да бъдат намалени и със съответни мерки, които да бъдат предприети от доставчиците на услугата, допълни Иванов във връзка с исканията на ЧЕЗ за по-високи санкции за кражбите на електроенергия.

„Прокуратурата не иска отмяна и на четирите члена от правилата за търговия с електроенергия и поради тази причина процесът е в съдебна фаза. Не може комисията да прави промени в един нормативен акт, който в момента се разглежда в съда“, обясни Иванов.

Той препоръча на трите електроразпределителни дружества да въведат електромери с дистанционно отчитане и балансови електромери, които да им позволяват своевременно да откриват нарушители и кражби на електроенергия. „В това отношение EVN наистина са постигнали много сериозен напредък. По тази причина при тях технологичните загуби, които ние нормативно сме определили на 8%, са малко около 8,6%, което показва ефекта от това въвеждане и аз препоръчвам този процес да продължи“, отбеляза Иван Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика