Животът на 5 и 6 блок ще бъде удължен, твърди шефът на АЕЦ "Козлодуй"

7516
Животът на 5 и 6 блок ще бъде удължен, твърди шефът на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Всички проверки, които бяха направени, и специалистите, които ги направиха, декларираха, че състоянието на оборудването на системите е прекрасно и като експлоатация, и като поддръжка, и като моментно състояние. Няма никакви съмнения относно възможността за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви на "Атомекспо 2015" директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов, предаде БГНЕС.

Ангелов, позовавайки се на българския ядрен регулатор, заяви, че няма опасност той да не удължи лиценза, защото контролират всички дейности свързани с удължаването на експлоатацията на двата блока.

"Цялата програма е изпълнена, всичко беше направено. Над 50% от дейността е изпълнена. Тази, която трябва да се изпълни специално за 5 блок, е изпълнена напълно. Оформени са напълно всички документи и анализи от обследванията и пробите, които са направени. Оттук нататък с тази информация изпълнителските организации от Русия и България и "Електрисите дьо Франс" ще направят анализи и разчети. На базата на постигнатите резултати по методиките, които имат и статистиката, която имат, ще ни дадат едно обоснование за възможността за продължаване на експлоатационния срок специално на 5 блок", заяви Ангелов.

По думите му надеждите са да се удължи с минимум 30 години, защото засега няма основания, които да сочат различни прогнози.

Припомняме, че преди време в интервю за Actualno.com енергийният експерт Иван Хиновски заяви, че модернизацията на двата блока закъснява значително.  

Колко ще струва удължаването на живота на 5 и 6 блок прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика