Как най-изгодно да празнуваме 8 декември

5205
Как най-изгодно да празнуваме 8 декември
Снимка: Thinkstock

Най-евтин 8-ми декември излиза, когато се наеме вила или къща за гости с много хора на едно място с включена закуска и вечеря в цената. Това заяви за БГНЕС Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

За 2-3 нощувки мераклиите ще платят от 450 до 650 лв. за наем на цяла вила, която събира между 20 и 25 души. Простата сметка показва, че при тези цени, нощувката на човек излиза около 20 лв.

За студентите, които ги няма в новините

Не ми се пише за пияните и изпростяващите – от тях вече се възмути поредният чужденец, според когото българският 8-и декември е &...

150 лв., пък е най-евтината цена за три нощувки в хотел за един човек, независимо къде, но все пак най-доброто предлагане идва от планинските курорти. Има търсене и на настаняване в хотели, където се предпочита вариантът за 4-ма души в апартамент, защото така излиза по-изгодно. В зависимост от желанията цените варират между 100-105 лв. за две нощувки в двойна стая в хотел на човек и стигат до неопределени цени, когато става въпрос за ползване и на допълнителни услуги, като празнична вечеря.

Според Драганов няма изкуствено завишаване на цените непосредствено преди студентския празник. „Общото ми впечатление е, че няма флуктуация на цените, спрямо миналата година. Напротив, има огромно разнообразие и човек може да избере в големия диапазон от услуги-дали да си заплати само куверт за празнична вечеря в ресторант с приятели, или нощувки, които могат да излязат много изгодно”, уточни експертът.

Най-търсени от студентите остават пакетите, които предлагат 2 или 3 нощувки. Обикновено за 8-ми декември младежите се концентрират около студентските центрове-София, Пловдив, Велико Търново и Варна така, че да бъдат най-близо до местата, където учат. Някои от тях, обаче предпочитат да използват основните туристически курорти в планината или тези, които предлагат балнео, СПА и уелнес услуги. Други, избират да изкарат празника в чужбина, предимно в съседна Гърция, трети, пък се „хвърлят” на луксозните почивки.

От зимните курорти най-търсен от празнуващите е Боровец. „Той е предпочитан от студентите и може би там ще бъде най-големият купон. Но, има интерес и към Пампорово, Банско и местата, където се предлагат балнео, СПА и уелнес услуги, като Велинград, Хисаря и Поморие”, заяви Румен Драганов.

Допълнителен транспорт за студентите през нощта

Във връзка със студентския празник - 8 декември Столична община осигурява допълнителен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината. ...

Все още местата за 8 декември не са изчерпани. Има огромно разнообразие и е въпрос на предпочитание на студентите, категоричен е той.

Според Драганов няма риск някои от студентите да не празнуват на самата дата, а да предпочетат 9, 10 или 11 декември, защото така ще им излезе по-евтино. Цялата концентрация е свързана с уикенда преди 8 декември и някои от тях започват да пътуват още от петък (4 декември), добави експертът.

Защо студентите празнуват точно на 8-ми декември?

На 8-ми декември по стар стил се е отбелязвала паметта на Светите седмочисленици – сред тях и Свети Климент Охридски. Затова и на този ден през 1903г. се празнува 15-годишният юбилей на единственото тогава висше училище в България Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Така 8-ми декември става празник на всички студенти в България. Последвалите политически събития в страната стават причина датата да бъде отменяна през 1944г., заменяна на 17 ноември и възстановена през 1962г. Едва през 1994 г. 8-ми декември е обявен за официален празник на студентите

8-и декември – студентите се размазват, хотелите намазват

Студентският празник – някои си го спомнят с умиление, а други го очакват с нетърпение. Сред последните са една сюрия хотелиери и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика