Какво ще спечели България от новия европейски фискален договор

3424
Какво ще спечели България от новия европейски фискален договор
На много от участниците в дебатите им е "тъмно" какво се случва изобщо със страната

България подкрепя проекта за нов фискален договор в Европа с условието, че страната ще се присъедини към целия договор, прилагайки частта за фискалната дисциплина след ратификация от парламента. А частта за конвергенция на икономиката, задължителна за страните от еврозоната - след влизането ни в еврозоната.

Според финансовия министър Симеон Дянков този проектодоговор не води до данъчни промени, не води и до бюджетни тежести. Важно е да влезем сред първите държави, защото това ще донесе дивиденти за България, каза Дянков пред депутатите. Все още няма окончателен текст на проекта за договор, затова на заседанието в българското НС на трите комисии, които изслушват министър Дянков и министър Младенов, няма достатъчно яснота. Този проект ще бъде разглеждан в Брюксел следващата седмица. В петък, в пленарната зала българските депутати ще дискутират дали да дадат мандат на правителството да преговаря по европейския договор.

България ще се присъедини изцяло към Европейския фискален пакт

България вероятно ще се присъедини изцяло към Европейския фискален пакт, а не към отделни текстове към него, съобщи финансовият минист...

Журналистът Светослав Терзиев коментира в предаването "Нещо повече" на БНР, че на много от участниците в дебатите им е "тъмно" какво се случва изобщо с България. Още миналата година се загуби в игра на криеница, правителството се криеше и не обясняваше какви ангажименти поема, а сега се опитва да се отърве от това, което е обещало миналата година. Това, че в момента не сме членове на еврозоната, не означава да поемаме ангажименти, които да ни поставят в неблагоприятно положение, когато дойде време да влезем в еврозоната. Това са мини със закъснител, трябва да се има предвид, че това са финансови ангажименти и може да се окажат непосилни за нас, коментира Терзиев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика